Valmierā uzsāk būvēt zemas īres daudzdzīvokļu namus

Valmiera ir pirmā Latvijas pilsēta, kur sākta divu zemas īres maksas daudzdzīvokļu namu būvniecība, kas tiek īstenota ar valsts atbalsta programmas palīdzību un līdzfinansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda. Šī programma paredz atbalstīt zemas īres maksas namu būvniecību tieši reģionos.

Valmierā uzsāk būvēt zemas īres daudzdzīvokļu namus
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Valmiera īres namu būvniecībā Latvijā savā ziņā ir pionieris, jo, lai risinātu samilzušo mājokļu problēmu, vietā, kur taps jaunie nami, jau ir uzbūvēti divi pirmie īres nami. Šo projektu savulaik īstenoja Valmieras novada pašvaldības kapitālsabiedrība "Valmieras namsaimnieks", un, kā stāsta valdes priekšsēdētājs Andris Kabraks, tad šie 150 dzīvokļi mājvietas problēmu Valmierā nerisināja.

"Tad, kad nodeva pirmos īres namus, tad viņi aizpildījās burtiski dažu mēnešu laikā, un tas piepildījums esošiem īres namiem turas simtprocentīgs līdz pat šai dienai," pauž Kabraks.

Tas, ka dzīvokļu Valmierā trūkst, rosināja meklēt ceļus, lai varētu būvēt jaunus īres namus. "Ja iepriekšējos namus mēs būvējām tīri par saviem līdzekļiem, piesaistot kredītlīdzekļus, bez kādiem papildu valsts atbalstiem, tad šajā programmā ir valsts atbalsts, bez kā pie esošajām būvniecības izmaksām šādu projektu nevarētu atļauties," norāda Kabraks.

Arī novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, kurš pārstāv partiju "Valmierai un Vidzemei", uzsver, ka šī brīža situācijā ļoti svarīga ir šī atbalsta programma īres namu būvniecībai reģionos.

"Valsts atbalsta programma ir Eiropas grants, kas viennozīmīgi šobrīd atvieglo situāciju ar to, ka īres dzīvokļiem būs iespējams panākt labāku cenu, īres cenu, lai tas būtu pieejamāk iedzīvotājiem. Tas īpaši ir nepieciešams tieši šobrīd, jo, ņemot vērā visu ārējo ietekmi, gan karš Ukrainā, gan ir cenas cēlušās, viennozīmīgi šāda veida programma ir nepieciešama, lai mēs veicinātu dzīvojamā fonda attīstību reģionos," saka Baiks.

Attīstoties uzņēmējdarbībai, pilsētā pieaug darbaroku pieprasījums, līdz ar to arī aug pieprasījums pēc mājokļiem.

"Ražotāji vienmēr ir sūdzējušies par darbaspēka trūkumu un vienmēr saka – nu radiet vietas, kur dzīvot tiem, kas grib te atbraukt un strādāt," klāsta Baiks.

Bet līdzīgas mājokļu problēmas ir arī citās pilsētās, un, kā šodienas pasākumā uzsvēra attīstības finanšu institūcijas "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, Valmiera ar savu piemēru lika sarosīties un meklēt atbalsta iespējas īres namu būvniecībai, un tagad to sniedz atbalsta programma, par kuru interese arī citās pašvaldībās ir liela.

"No aptuveni 43 miljoniem šobrīd jau apstiprināti ir 30 miljoni, mēs šeit runājam ne tikai par Valmieru, Bausku, Jelgavu, Tukumu, ir ļoti liela interese arī no citām lielām pilsētām, – no Ventspils, Alūksnes, Cēsīm. Skatīsimies, cerēsim, ka visiem tas finansējums pietiks, ja ne, tad mums tur ir mazliet citas programmas, no kurām var kaut kā pārnest," saka Bērziņš.

 Ko nozīmē zemās cenas īres nami, kādus noteikumus nosaka šī atbalsta programma?

"Ilgus gadus pēc šī projekta realizācijas mums būs jāievēro virkne dažādu prasību, un arī tās rindas, kas tiks veidotas, tās tiks cilvēkiem ar zināmu ienākumu līmeni,

jo pašas programmas nosaukums liecina par to, ka šie ir zemas īres maksas īres dzīvokļi, un līdz ar to tur nekvalificēsies cilvēki, kuriem ir samērā lieli ienākumi, tiem būs jāiet brīvajā tirgū, būs jāīrē. Tātad, pirmkārt, šis ienākumu līmenis jāpieskata, tad arī pēc tam, kad būs jau atdots, nomaksāts "Altum" kredīts, 50% no īres ienākumiem būs jāatdod fondā, kas speciāli izveidots, lai varētu šo programmu turpināt jaunu īres namu būvniecībai," skaidro Kabraks.

Jaunajos īres namos būs 120 dzīvokļi – divistabu, trīs istabu un četru istabu, taču arī tas vēl mājokļu problēmu Valmierā nerisina. Tiek lēsts, ka vajadzīgi būtu vismaz 500 īres dzīvokļi, tāpēc, kā atzīst Baiks, tas liek domāt vēl par jauniem namiem.

"Tāpēc mēs sākam paši pirmie valstī, jo mēs gribam tikt vēlreiz šajā programmā iekšā, bet mēs varam tikt tikai tai brīdī, kad projekts ir realizēts, gribam tikt viennozīmīgi," saka novada domes priekšsēdētājs.

Jaunajos īres namos kopējās investīcijas ir paredzētas 12,1 miljona eiro apmērā. No tiem "Altum" aizdevums abām ēkām ir 11,61 miljons eiro, no kā pēc projekta īstenošanas iespējams atgūt līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām kā valsts atbalstu, informēja "Altum".

Viena dzīvokļa vidējā platība ir 52 kvadrātmetri, savukārt īres maksa būs nedaudz vairāk kā pieci eiro kvadrātmetrā.

Visi dzīvokļi būs ar pabeigtu iekšējo apdari. Projektu paredzēts realizēt līdz 2026. gada 31. martam.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka uz zemas maksas īres dzīvokļiem varēs pretendēt iedzīvotāji, kuru ienākumi nepārsniedz konkrētu slieksni atkarībā no cilvēku skaita mājsaimniecībā, piemēram, pretendējot uz divu istabu dzīvokli, kopējie bruto ienākumi nedrīkst pārsniegt 2437 eiro. Savukārt īres maksa nedrīkst būt augstāka par 6,39 eiro kvadrātmetrā, ko iespējams indeksēt katru gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti