Mežsaimnieki: Liela daļa vētras gāzto koku nonāks malkas tirgū, bet cenu būtiski neietekmēs

Vētras dēļ no mežiem izvācamā koksne varētu veidot ap 2% no kopējās mežizstrādes apjoma gadā. Liela daļa šo koku nonāks tieši malkas tirgū, bet cenas tas būtiski neietekmēs, vērtē nozares pārstāvji. Turklāt ne visi nolauztie koki tiks izvākti no meža, jo vietām kritušajiem kokiem nevar piekļūt. Vētras radītie zaudējumi pārsniegs tos ienākumus, kurus mežu saimnieki gūs par vējgāzē iegūto koksni.

Mežsaimnieki: Liela daļa vētras gāzto koku nonāks malkas tirgū, bet cenu būtiski neietekmēs
00:00 / 03:36
Lejuplādēt

Pēc aizvadītās nedēļas spēcīgās vētras "Rīgas mežiem" lielākie zaudējumi ir Tīreļu mežniecībā, kur pēc pirmās apsekošanas lēsts, ka nogāzti ap 10 tūkstoši kubikmetri koksnes. Vējā nolauzti gan bērzi, gan arī egles un priedes. Šie koki tirgū nonāks zemākā kvalitātē, kā ierasts, lielākoties kā malka, stāsta "Rīgas mežu" vadītāja Anita Skudra.

"Ja mēs paskatāmies šos labākajā gadījumā 10 tūkstošus kubikmetrus, tad viens piemērs: 120 eiro par kubikmetru ir A klases baļķa cena vai, piemēram, ja tā ir skujkoka papīrmalka un mēs to līdz šim esam tirgojuši par 60 eiro par kubikmetru, tad tagad tā būs malka un malkas cena vidēji tirgū ir, sākot no 28 līdz 40 eiro par kubikmetru. Mēs lēšam, ka šiem kokiem tie varētu būt ap 30 eiro par kubikmetru un tā ir ļoti slikta cena.

Mēs vienkārši šobrīd redzam, cik daudz mums ir cietušas mežaudzes, kur mēs no potenciāli A klases baļķa esam "nokrituši" uz malku," saka Skudra.

Tāpat postījumi iekavēs arī augsnes sagatavošanu, lai veiktu rudens stādīšanu, un tas atsauksies arī uz nākošo gadu. Patlaban vēl norit darbi, lai kritušos kokus no mežiem izvāktu, un pagaidām šī koksne tirgū vēl nav nonākusi, un "Rīgas meži" izsoli vienā kopīgā lotē plāno veikt tikai pēc pāris nedēļām. Skudra pieļauj, ka šobrīd malkas cena arī kopumā nebūs augsta, jo līdz ar postījumiem mežos arī malkas piedāvājums būs lielāks.

Savukārt Latvijas Kokrūpniecības federācijas viceprezidents Kristaps Klauss vērtē, ka vētrā nogāzto koku apjoms mežaudzēs kopumā nav tik liels, lai kaut kā ietekmētu malkas vai citas koksnes produkcijas cenas.

"Mēs runājam par maksimums 2% no kopējās mežizstrādes apjoma gadā, un tas nozīmē, ka, piemēram, mežizstrādes kompānija, kurai pieder cirsmas un tai ir postījumi, viņi jau necirtīs vienlaikus gan labo mežu, gan postīto, un beigu beigās tas, iespējams, vispār nemainīs ciršanas apjomus valstī, jo vienkārši tagad novāks postījumus," spriež Klauss.

"Latvijas Valsts mežu" (LVM) teritorijās vētra visvairāk kokus lauzusi Jūrmalas, Jegavas, Dobeles un Tukuma pusē, un pirmās aplēses liecina, ka kopumā nogāzts ap 70 tūkstoši kubikmetru koksnes. Lielākā daļa cietušo koku ir tieši bērzi, stāsta LVM pārstāvis Tomass Kotovičs.

"Iespējams, šis skaitlis vēl nedaudz pieaugs, bet eksperti saka, ka tas nepārsniegs 100 000 kubikmetru, un šis apjoms ir ap 1,5% no ikgadējā ciršanas apjoma Latvijas valsts mežos.

Malkas procents, protams, ir lielāks tajā, kas tiek savākts pēc vējgāzes. Šāda vētra neietekmēs malkas cenas, bet var gadīties lokālas situācijas privātu tirgus dalībnieku vidū, kur kādam kaimiņam ir vairāk nogāzts un viņš varbūt necentīsies tālāk realizēt, bet pārdos kaimiņam par lētāku cenu. Bet no šiem LVM zaudējumiem ir skaidrs, ka lielāko daļu izdosies atgūt, šo koksni pārdodot. Šobrīd ir būtiski pēc iespējas ātrāk šo koksni no meža savākt," klāsta Kotovičs.

Vietās, kur būs bijuši darbi saistībā ar vētras postījumiem, gan Rīgas mežos, gan valsts mežos iedzīvotājiem būs iespēja ar īpašām atļaujām ievākt malkai mežizstrādes pārpalikumus – galotnes un zarus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti