Biedrība: Latvijā biškopības nozarei aizvadītā sezona ir apmierinoša

Latvijā biškopības nozarei aizvadītā sezona ir apmierinoša, Latvijas Radio atzina Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis. Saulaino laikapstākļu un ilgā siltuma dēļ sezona gan neesot bijusi garāka, taču medus raža vidēji Latvijā, salīdzinot ar citiem gadiem, bijusi līdzīgā daudzumā. 

Biedrība: Latvijā biškopības nozarei aizvadītā sezona ir apmierinoša
00:00 / 03:15
Lejuplādēt

Lai gan biškopjiem sezonas sākumā bija lielākas cerības, jo pavasaris sākās agri un līdz ar to arī viss agrāk ziedēja, vasaras otrajā pusē medus ienesums mazinājies vairāk nekā cerēts. Tā par aizvadīto biškopības sezonu stāstīja Latvijas Biškopības biedrības pārstāvis Juris Šteiselis, piebilstot, ka šogad salīdzinoši labu ražu devuši virši, kas rudenī ziedējuši ilgāk:

"Biškopībā galvenais ienesums, no kura biškopis reizēm pārtiek un dzīvo, ilgst ļoti īsu periodu. Protams, ja bites vadā, pieved nektāraugiem un mēģina noķert arī pārējos pienesumus, tad ir savādāk, bet, ja drava ir stacionāra, tad, stāvot uz vienas vietas, reizēm jau ir tikai viens ienesums. Tāda ir biškopju ikdiena.

Es uzskatu, ka šis gads bija normāls un nevaram sūdzēties, jo bija ļoti labi, interesanti medi tika ievākti.

Šogad, piemēram, pieneņu medus parādījās, vai vismaz ar pieneņu piejaukumu, liepu medus šogad bija, dažādi lapu medi – nevaram sūdzēties."

Biedrības vadītājs atzina, ka par saules trūkumu, it sevišķi pavasarī, šogad biškopji nevar sūdzēties. Tiesa, ilgais siltums gan nenozīmē, ka arī sezona bijusi garāka. Drīzāk tas biškopjiem palīdzējis ar mierīgāku prātu ieziemot bites.

Normāls ienesums uz saimi – 30 kilogrami medus

Salīdzinot situāciju Latvijas reģionos, Šteiselis stāstīja, ka Kurzemē vietām bijis sausāks, tāpēc, iespējams, medus raža tur bijusi mazāka. Taču kopumā vidēji biškopji ražu ievākuši līdzīgā daudzumā kā citus gadus:

"50 kilogrami un vairāk – tas ir profesionālu biškopju rādītājs.

Mēs uzskatām, ka mūsu klimatiskajos apstākļos normāls ienesums vidēji valstī uz vienu bišu saimi ir ap 30 kilogramiem.

Šogad noteikti daudzums nav sliktāks, tas ir ap vidējiem rādītājiem. Protams, profesionāliem biškopjiem ir vairāk, bet precīzi skaitļos izsakāms cipars nav nosaucams, tāpēc, ka tik precīzu statistiku jau neviens neveic."

Tāpat biedrības vadītājs atzina, ka šī biškopjiem ir trešā sezona, kad Latvijā veidojas neliela medus pārprodukcija, jo medu ir grūti pārdot gan konkurences, gan medus importa dēļ, gan arī tāpēc, ka pēdējos gados nav bijušas izteikti sliktas sezonas.

Arī biškopis Rimants Gaidamovičs, kas darbojas Ziemeļvidzemē, stāstīja, ka problēma nav medu saražot, bet drīzāk to pārdot lielās konkurences dēļ.

Tiesa, biškopis norādīja, ka sezona bijusi ļoti laba:

"Pavasaris jau iestājās, kā parasti, mums vēlāk, bet nu tās temperatūras jau iepriecināja. Pagājušā ziemā rapši izsala mūspusē, rapša medus nebija, bet pārsvarā viss pārējais, ko daba dod, ar to tikām ļoti labi atalgoti.

Šogad raža ir kaut kādi 85 kilogrami, pārsvarā jau ir ap 100 kilogramiem. Jā, nedaudz mazāk, bet toties ir kvalitāte cita."

Domājot par nākamo sezonu, biškopis norādīja, ka vēl ir grūti spriest, jo nevar paredzēt, kāda būs gaidāmā ziema. Taču viņš atzina: "Tā kā bite visu laiku māk izdzīvot, tā arī biškopji māk."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti