No svečturiem līdz kazanu krāsniņām – Latgales mazā uzņēmuma veiksmes stāsts

Latgales pierobežas stiprināšanas viens no galvenajiem noteikumiem ir ražošanas attīstība, kas ļautu noturēt cilvēkus uz vietas un samazinātu darbaspēka un iedzīvotāju izbraukšanu. Ludzas novadā ar pašvaldības finansiālu atbalstu, biznesu uzsāk jaunie uzņēmēji un paplašina ražošanu jau esošie. Ludzāniešu Kņazevu ģimenes uzņēmums triju gadu laikā no neliela metāla suvenīru izgatavotāja, kļuvis par atpazīstamu metāla izstrādājumu ražotāju.

No svečturiem līdz kazanu krāsniņām – Latgales mazā uzņēmuma veiksmes stāsts
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

"Ar decembri mēs sākām tos pirmos ražojumus, bija Ziemassvētku laiks un mēs saķērām vilni ar svečturiem. Un kā mēs tagad smejamies – sataisījām savu nelielu latgaliešu svečturu fabriku," tā par biznesa pirmsākumiem pirms nepilniem trim gadiem stāsta ludzāniete, ģimenes uzņēmuma "MK GRANDE" valdes locekle Aija Kņazeva, kura kopā ar vīru Sergeju uzdrīkstējās uzsākt dažādu metāla izstrādājumu izgatavošanu.

"Sapratām, ka svečturi ir tāda paspēlēšanas vien, jo, pirmkārt, tai cenai, par kuru tu vari pārdot svečturīti, ir jābūt tīri simboliskai. Pavasarī sākām darboties nopietnāk un pirmie tādi produkti, par kuriem sapratām, ka tie varētu būt, bija lieli grili, un tad tāds mūsu otrs hīts bija mazie minigrili. Tajā gadā uzradās arī pirmie partneri, mēs uzrunājām vietējos veikalus un guvām lielu atsaucību," skaidro Kņazeva.

Pašlaik uzņēmums ir audzis, cehā strādā trīs algoti darbinieki. Aija uzskata, ka viņiem ir paveicies, jo atrast speciālistus, kuri varētu un arī gribētu strādāt nemaz nav tik viegli.

Uzņēmums izmantoja arī vietējās pašvaldības piedāvāto palīdzību un pateicoties tam varēja iegādāties papildu aprīkojumu.

"Mums bija konkrēts plāns, ko mēs gribam iegādāties, ko gribam ražot, jo tobrīd tirgū bija brīva niša kazana krāsniņām, jo tās aizliedza ievest no Krievijas.

Mēs veiksmīgi startējām, ieguvām naudiņu un nopirkām aprīkojumu un tas deva mums diezgan lielu ieskrējienu, jo mēs varējām ražot grilus ar vāku," stāsta Kņazeva.

Aija Kņazeva atzīmē, ka pa šiem gadiem ir izveidojusies atgriezeniskā saite ar pircējiem un tas palīdz labāk izprast kādi produkti tirgū ir pieprasīti. Viņa arī atzīst, ka mūsdienās noieta tirgus ir kļuvis daudz pieejamāks un viņi pašlaik nejūt to lielo starpību, kas it kā valda starp Rīgu un Latgali.

"Man liekas, ja es būtu palikusi Rīgā, nav teikts, ka man būtu iespēja un vēlme kļūt par uzņēmēju, jo tur ir daudz darbavietu, daudz piedāvājumu un es būtu tur atradusi algotu darbu un strādātu. Riski? Man šķiet, ka šobrīd, varbūt pateicoties kovidam, tā pasaule ir kļuvusi pieejamāka. Piemēram, šodien kurjers divpadsmitos paņem no mums malkas statīviņu un jau rīt tas būs Jelgavā pie klienta. Es neredzu to starpību, vai es atrodos šeit, Ludzā, vai es atrodos Rīgā," uzsver uzņēmēja.

Ludzas novada uzņēmējdarbības koordinatore Kristīne Zeiļuka atzīmē, ka ar katru gadu mazo uzņēmēju skaits novadā palielinās. Protams, ne visi, kuri uzsāk biznesu, to var veiksmīgi attīstīt turpmāk.

"Ne pasen noslēdzās konkurss "Esi uzņēmējs Ludzas novadā 2024", bija iesniegtas 20 projektu idejas, no kurām esam atbalstījuši desmit. Šis konkurss bija domāts gan jaunajiem uzņēmējiem, gan arī jau esošajiem, lai attīstītu savu uzņēmējdarbību novadā. Uz katru projektu bija paredzēts no viens līdz desmit tūkstošiem eiro," pauž Zeiļuka.

Vien pirms nepilniem trim gadiem darbību uzsākušais ludzāniešu Aijas un Sergeja Kņazevu ģimenes uzņēmums "MK GRANDE" šogad Ludzas novada konkursā "Uzņēmēju gada balva 2023" tika atzīts par labāko nominācijā "Gada izaugsme".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti