Igaunijā apsver ieceri aizstāt papīra čekus ar digitāliem pirkumu apliecinājumiem

Igaunijas Ekonomikas ministrija vēlas čeku un rēķinu izsniegšanu padarīt videi draudzīgāku un jau 2025. gadā papīra čekus aizstāt ar digitāliem pirkumu apliecinājumiem.

Lai samazinātu nevajadzīgi izdrukāto čeku un patērētājiem pa pastu nosūtīto papīra rēķinu skaitu, ministrija piedāvājusi grozīt Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, saskaņā ar kuru tirgotājiem ir pienākums patērētājam izsniegt čeku, ja pirkums pārsniedz 20 eiro vērtību. Ja grozījumi likumā tiks pieņemti, šī prasība tiks atcelta.

Digitālie čeki
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Igaunijas Ekonomikas ministrijas paziņojumā norādīts, ka, "attīstoties tehnoloģijām, mainās patērētāju uzvedība, un daudzi uzņēmēji aizdomājas par ekoloģiskās pēdas nospieduma samazināšanas. Turklāt, pateicoties informācijas sabiedrības attīstībai, komersanti var izrakstīt rēķinus dažādos veidos, kas 2015. gadā nebija pieejami vai plaši izmantoti".

Ministrijas piedāvātie grozījumi paredz, ka tirgotājam būtu pienākums izsniegt pircējiem papīra čekus tikai tad, ja viņi par pirkumiem norēķināsies ar skaidru naudu un neizmantos lojalitātes karti vai izmantos tādu klienta karti, kurā netiek uzglabāti patērētāja pirkumu vēstures dati divus gadus pēc pirkuma veikšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti