FM: Piedāvātās izmaiņas nodokļu maksātāju nākotnes pensijas nesamazinās

Piedāvājums 1% pārnest no pensiju otrā līmeņa uz pensiju pirmo līmeni nodokļu maksātāju nākotnes pensijas nesamazinās, norāda Finanšu ministrija. 

Finanšu ministrijas paziņojumā uzsvērts, ka 1% pārnese no otrā uz pirmo pensiju līmeni tiek piedāvāta, lai kompensētu plānoto darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos.

"Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu, vienlaikus arī uzlabojot nākotnes pensiju apmēru. Šādu izmaiņu dēļ iemaksas strādājošā nākotnes pensiju kapitālam nemainās," norāda Finanšu ministrija.

Pašlaik 14% tiek novirzīti pirmajam pensiju līmenim un 6% otrajam pensiju līmenim. Piedāvājums ir pirmajam līmenim novirzīt 15% un otrajam līmenim 5%.

"Abiem šiem līmeņiem ir savs ikgadējs ienesīgums. Pirmajam līmenim ienesīgumu nosaka atbilstoši valsts vecuma pensijas kapitāla aktualizācijas noteiktajai kārtībai, kur viens no faktoriem ir patēriņa cenu indekss, bet otrajam līmenim – ieguldījumu pārvaldnieka piedāvātā ieguldījumu stratēģija un šo ieguldījumu atdeve.

Pēdējos gados pensionāriem ienesīgāki ir bijuši ieguldījumi pirmajā līmenī, līdz ar to piedāvātās izmaiņas nodokļu maksātāju nākotnes pensijas nesamazinās," pauž ministrija.

Ja otrā līmeņa iemaksas var ciest arī zaudējumus un ieguldītais kapitāls var samazināties, tad valsts pirmā līmeņa pensijas kapitāls katru gadu tiek indeksēts, ir ar ierobežotu minimālo indeksāciju un nevar samazināties, skaidro Finanšu ministrija.

Tā kā otro pensiju līmeni pārvalda finanšu sektors, esot saprotama tā vēlme saglabāt biznesa darbības apjomu, secina ministrija.

KONTEKSTS:

Valdību veidojošās partijas ir vienojušās par nodokļu reformu – no nākamā gada plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu. Tāpat izmaiņas skars pensiju otro līmeni un vēl citus nodokļus. Finanšu ministrija lēš, ka ienākumi palielināsies ap 95% strādājošo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti