Liepājai izdodas saglabāt kruīzu kuģu interesi

Liepāja kļūst par arvien nozīmīgāku pieturvietu kruīzu kuģiem, turklāt interese aug. Kruīzu kompānijas jau pirms pandēmijas meklēja jaunas un neierastas pieturvietas Eiropas kruīziem. To daļēji veicinājusi arī ģeopolitiskā situācija, kas ir izslēgusi Sanktpēterburgu Krievijā kā vienu no galamērķiem. Liepājā šobrīd kruīzu uzņemšanai izmanto kravas terminālu piestātnes un pagaidām tam nav citas alternatīvas. Tūristiem piedāvā apmeklēt vecpilsētu un Karostu.

Liepājai izdodas saglabāt kruīzu kuģu interesi
00:00 / 04:45
Lejuplādēt

Liepāju pēdējo trīs gadu laikā ir apmeklējuši 10 kruīza kuģi, kurus apkalpo ASV kompānijas. Šonedēļ Liepājas ostā piestāja kruīza kuģis ar 684 pasažieriem, aptuveni puse izmantoja iespējas apmeklēt pilsētu.

Liepājas pilsētas sertificētā gide Linda Rozentāle-Roze sagaidīja pasažierus pie autobusa un tad ar viņiem kopā devās ekskursijā "Liepājas arhitektūra un māksla". Viņa pastāstīja par savu pieredzi un secinājumiem:

"Cilvēkus vispār interesē šis reģions, jo kruīza pasažieri bieži vien Baltijas valstis apmeklē pirmo reizi. Viņiem pārsteigumu ir ļoti daudz, nākas dzirdēt pozitīvas atsauksmes. Ir daudz labāk nekā viņu ekspektācijas.

Gaidas ir ļoti dažādas. Zinot mūsu vēsturi, viņi ir ļoti patīkami pārsteigti par to, ko viņi ierauga Liepājā.

Viņus pārsteidz Paula Maksa Berči arhitektūra, atjaunoto objektu pērles, piemēram, jaunais 17.-19. gadsimta interjera muzejs."

Amerikāniete: Cilvēki no karstajiem reģioniem izbauda laikapstākļus

Dženisa Andersone no Čikāgas ASV kruīza braucienā pa Eiropu devusies ar savu dzīvesbiedru. Baltijas valstīs viņi ir pirmo reizi. Izrādījuši interesi apskatīt pilsētu un vienlaikus apmeklēt arī kādu restorānu. Sieviete stāstīja, ka uz kuģa bijis pasažieris ar latviešu izcelsmi, kurš atvedis uz Liepāju savu tēvu.

"Es, šķiet, nekad nebūtu atbraukusi uz Latviju, ja nebūtu šīs iespējas. Tagad man radusies lielāka interese iepazīt Latviju un Baltijas reģionu."

Tieši Eiropas reģions ziemeļu virzienā paliek arvien saistošāks.

"Cilvēki no karstajiem reģioniem, piemēram, no Floridas un Arizonas ļoti izbauda 20 grādu [siltumu], tas ir patīkamāk.

Tiem, kam ir atpūtas mājas Kanādā vai kur citur, dodas turp, bet citi kāpj uz kruīza kuģa un mēnesi izbauda vēju un vēsākus laika apstākļus šādās tūrēs," sacīja Dženisa.

Skats nākotnē labs

"Riga Cruiseship Agency" kruīzu kuģu apkalpošanas vadītājs Jānis Vilciņš atklāja, ka ASV kompānija Liepāju apmeklē jau trīs gadus un tas ir mērķtiecīgas sadarbības ar Liepājas reģiona tūrisma biroju rezultāts, lai līdzās Rīgai būtu vēl kāda interesanta pieturvieta:

"Rezultāts ir ļoti labs, jo cilvēki, atbraucot uz šejieni, sagaida gandrīz neko. Aizbrauc ļoti apmierināti.

Nākotni redzam labāku, ar lielāku kuģu skaitu Liepājā. Esam ieinteresējuši vairākas lielas kruīza līnijas, arī tās ir lielas ASV kompānijas.

Vācija uz šejieni neraujas. Mēs viņiem piedāvājam Liepāju, arī kombinācijā ar Karostu. Ļoti pieprasīta ir mākslas un arhitektūras tūre. Liepāja ir slavena ar savu arhitektūru, un te ir, ko redzēt."

Vilciņš uzsvēra, ka Liepājas reģiona tūrisma birojs labi tiek galā ar saviem uzdevumiem un nodrošina gan gidu pakalpojumus, gan citu nepieciešamo servisu, taču izaicinājumi nākotnē būs, ja kruīzu kuģu īpatsvars pieaugs:

"Ja atnāks lielāks kruīza kuģis, tad izaicinājums varētu būt gidu pieejamība.

Angliski runājošo ir pietiekami, ja tur būs spāņi vai itāļi, tad Liepājā varētu būt šādi izaicinājumi. Tāpat transporta pieejamība. Es gribētu, lai mēs ar Liepāju varētu izkonkurēt Klaipēdu."

Ārvalstu tūristu skaits Liepājā pieaudzis

Par to, kā notiek kruīza kuģu pasažieru uzņemšana, pastāstīja Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Sintija Pusaudze:

"Dažas ostas nobīdās kara stāvokļa dēļ pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Liepāja noteikti kļuva ieguvēja, kad kruīza kuģi pārtrauca doties uz Pēterburgu. Kruīza kuģis neienāca jūnijā, bet ārvalstu tūristu skaits Liepājā bija pieaudzis par teju 14%, kas jūnijā nav ierasts skaitlis, jo jūnijs vienmēr bijis kluss mēnesis sakarā ar to, ka nav bijis iespējams prognozēt laika apstākļus."

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis ("Liepājas partija") pauda, ka sākotnēji šķitis – kruīza kuģiem Liepājas osta nav piemērota un tie negribēs šeit piestāt, jo kruīza kuģiem nav speciālas piestātnes.

Arī tagad ir izaicinājums, lai brīdī, kad atnāk kruīza kuģis, ostā nekrautos kāds kravas kuģis, uzsvēra Hmieļevskis. Līdz šim izdevies pielāgoties.

Kruīza kuģa uzņemšana Liepājas ostā.
Kruīza kuģa uzņemšana Liepājas ostā.

"Mēs esam ostas aktīvajā komercdaļā starp graudu termināliem, kur latviešu zemnieki pārkrauj savus izaudzētos graudus. Prāmju piestātne, kur tūlīt atnāks no Vācijas kāda traktortehnika un mašīnas, šķelda. Diezgan industriāla vide. Tomēr kruīza kompānijas meklē jaunas lokācijas, kur savus pasažierus un klientus vest," sacīja Hmieļevskis.

Liepājas SEZ pārvaldnieks norādīja, ka piestātnes izbūve nav lēts prieks un tam vajadzētu piesaistīt privātu investoru:

"Ir vairākas idejas, [piestātne] varētu būt arī pie Dienvidu mola, tad varētu nokāpt no kruīza kuģa jau pludmalē un uzreiz atnākt līdz pilsētas centram ar kājām. Ir varianti to izdarīt ostas komercsadaļā, industriālajā teritorijā, brīvostā vai vēju parku apkalpošanas teritorijā."

Konkrēta vieta vēl nav izvēlēta, nav arī investora un tam nepieciešamo investīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti