«Linas Agro» gatavojas pirkt Latvijas graudu tirgotāju «Elagro Trade»

Lietuvas lauksaimniecības, pārtikas ražošanas un tirdzniecības koncerna "Akola Group" uzņēmums Latvijā SIA "Linas Agro" gatavojas iegādāties Latvijas graudu tirgotāju SIA "Elagro Trade".

"Linas Agro" ir vienojies iegādāties visas "Elagro Trade" kapitāldaļas no Latvijas "Agrolats Holding" un trim fiziskām personām par provizorisko summu 22 miljoni eiro, "Akola Group" piektdien informēja "Nasdaq" Viļņas biržu.

"Darījuma galīgā cena būs atkarīga no mērķuzņēmuma neto apgrozāmā kapitāla darījuma noslēgšanas dienā," norādīts paziņojumā biržai.

Plānots, ka darījums, kas ir jāapstiprina Latvijas Konkurences padomei, tiks pabeigts šī gada beigās vai 2025. gada sākumā, norādījis "Akola Group", piebilstot, ka tā plāno aizņemties līdzekļus iegādei.

"Mērķuzņēmums ir konkurents mūsu uzņēmumam Latvijā – SIA "Linas Agro", spēcīgam graudu tirgotājam un preču piegādātājam lauksaimniekiem," sacījis "Akola Group" finanšu direktors Mažvīds Šileika.

"Šis iegādes darījums nodrošinās efektivitāti pakalpojumiem Latvijas lauksaimniekiem un palīdzēs mums spēcīgāk konkurēt graudu eksporta jomā," viņš piebildis.  

Kā norādījusi "Akola Group", "Elagro Trade" kontrolē vairāk nekā 15% Latvijas graudu tirgus. Uzņēmumā strādā 73 darbinieki.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Elagro Trade" apgrozījums 2023. gadā bija 153,921 miljons eiro, kas ir par 26,7% mazāk nekā 2022. gadā, kad apgrozījums bija 210,012 miljoni eiro. Bet uzņēmuma peļņa pērn saruka vairākkārt un bija 515 114 eiro, savukār 2022. gadā uzņēmuma peļņa bija 4,411 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2010. gadā, un tās pamatkapitāls ir 4 514 210 eiro. "Elagro Trade" īpašnieki ir Olavs Legzdiņš (22,39%), Mārtiņš Reinfelds (22,39%) un Romāns Barmins (5%) un AS "Agrolats Holding" (50,21%), kurā pa (11,11%) pieder Paulim Paškauskam, Valteram Paškauskam un Andrim Paškauskam, (10,33%) Vitautam Paškauskam, pa (10%) Raivo Paškauskam un Karelam Paškauskam, pa (8,33%) Jānim Paškauskam, Ingai Paškauskai, Santai Paškauskai un Rihardam Paškauskam, kā arī (3%) Ivetai Paškauskai-Ozoliņai.

"Linas Agro" iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2022. gada 1. jūlija līdz šī gada 30. jūnijam, strādāja ar 180,97 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa saruka vairākkārt un bija 546 768 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Finanšu rezultāti par pagājušo finanšu gadu vēl nav publicēti.

"Linas Agro" reģistrēta 2003. gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,747 miljoni eiro. Uzņēmuma pamatkapitālā 93,62% pieder Lietuvas "Linas Agro", bet 6,38% pieder "KG Latvija", kas savukārt pieder Lietuvas "KG mažmena". Kompānijas patiesais labuma guvējs ir Lietuvas pilsonis Darjus Zubs.

"Akola Group" (agrāk – "Linas Agro Group") ir lielākā lauksaimniecības un pārtikas grupa Baltijā, un tai ir vairāk nekā 60 meitasuzņēmumi.

Grupā strādā vairāk nekā 4900 darbinieku.

Latvijā "Akola Group" uzņēmumi ir SIA "Dotnuva Baltic", SIA "Dotnuva Seeds", SIA "KG Latvija", AS "Ķekava Foods", SIA "Linas Agro", SIA "Linas Agro Graudu centrs" un SIA "PFK Trader".

"Akola Group" akcijas tiek kotētas "Nasdaq" Viļņas biržas oficiālajā sarakstā. Lielākais akcionārs ir Dānijas "Akola", kam pieder 68% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti