Latgalē «Kurmīšos» pilnā sparā sākusies ārstniecības augu vākšana

Zemnieku saimniecība "Kurmīši" Krāslavas novadā tradicionāli reģionā ir lielākā ārstniecības augu audzētāja. Pateicoties pašu spēkiem, caur Nodarbinātības valsts aģentūras vasaras nodarbinātības programmu šovasar piesaistot 13 skolēnus, un arī iedzīvotāju atsaucībai, "Kurmīšu" saimniecība savos astoņos augu hektāros vāc izaudzēto ražu.

Šogad populārākie un pieprasītākie ārstniecības augi "Kurmīšos" esot rudzupuķes un deviņvīru spēks. Novāktā raža nonāk tēju paciņu sagatavē, kā arī kulinārijas un kosmētikas produktu sagatavē, piemēram, maizes cepšanā vai ziepju ražošanā, stāstīja ārstniecības augu audzētāji.

Latgalē «Kurmīšos» pilnā sparā sākusies ārstniecības augu vākšana
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

Kaltes darbojas pilnā sparā

Divas kaltes zemnieku saimniecībā "Kurmīši" Krāslavas novadā darbojas pilnā sparā, ārstniecības augi, savākti no lauka, nonāk pa tiešo tur, lai iegūtu to pakāpi, kas nepieciešama šo augu pilnvērtīgai pielietošanai.

"Šobrīd kaltēs saliktas gan baltās, gan sarkanās rudzupuķes. Viena kalte ir lielāka, otra mazāka, un tos augus var kaltēt pēc vajadzības. Ja lielāks apjoms, tad lielajā, ja mazāks, tad – mazajā," stāstīja saimniecības dibinātājs Ivars Geiba.

Smarža, kas nāk no kaltēm, ir vārdos neaprakstāma, arī tas mitruma daudzums, kas paliek gaisā no kaltēs saliktā augu daudzuma žāvēšanas procesā, ir iespaidīgs.

"Mēs neesam tēju, bet lietus ražotāji. Jo no 100 kilogramiem svaigu augu sanāk tikai 20 kilogrami tējas, 80 kilogrami aiziet gaisā.

80 litri no simts kilogramiem ir daudz," stāstīja Geiba.

Augu vācēju netrūkst – palīdz skolēni

Diemžēl šovasar lietus pašu zemei nav dāsns, viņš atzina. Lietus mākoņi klejo pa novadu, bet ne pašu laukos, tomēr ārstniecības augu raža ir padevusies laba, arī čaklo roku, kas to vāc, netrūkst.

"Vēlētos, lai vairāk lietus palīst. Redziet, Krāslavā un Kalniešos līst, bet pie mums tāda anomālā zona un sauss.

Bet toties, pateicoties tam, 13 skolēni caur sezonas strādnieku programmu var vākt gan rudzupuķu, gan deviņvīra spēka ziedus.

Ārstniecības augi mūsu saimniecībā aug kādos 7–8 hektāros, diezgan daudz ir facēlija un citi nektāraugi, un kopumā šis gads ražas ziņā ir diezgan labs. Labi saaudzis sausserdis, arī jauks rudzupuķu lauks. Zilajām rudzupuķēm klāt nākušas arī baltās un sarkanās, Latvijas karoga krāsās. Lielu popularitāti iegūst deviņvīru spēks. Platības mums nemainās, bet augu skaits gan. Un, pateicoties sociālajiem tīkliem, esam ļoti skatīti, mums ir ap miljons skatījumu, un tie ir cilvēki no Grieķijas, Turcijas, no puspasaules," stāstīja Ivars Geiba.

Saimniecību nodod jaunajai paaudzei

Ivars un Sandra Geibas savu veidoto saimniecību "Kurmīši" nu jau nodevuši savas jaunās paaudzes rokās, vecākais dēls kļuvis par jauno "Kurmīšu" saimnieku, un uzsācis ārstniecības augu stādu tirdzniecību, tā kļuvusi populāra, atklāja Ivars Geiba.

"Dēls vairāk attīsta stādu audzēšanu. Cilvēkiem gribas pašiem uz savas palodzes, uz balkona izaudzēt savus ārstniecības augus, viņi sākumā pagaršo tējas un tad sev piemeklē stādu kombināciju, un tālāk jau pats var audzēt," skaidroja Geiba.

Jaunākā Ivara un Sandras dēla – Mārtiņa – rokās saimniecības vizualizācija interneta dzīlēs, bez tā mūsdienās neiztikt, atzina Mārtiņš.

"Šogad populāra rudzupuķe un deviņvīra spēks, jo tie ir ļoti koši, skaisti augi. Pie mums ir ap 40 dažādi augi katra interesēm. Cilvēki pērk augus gan tējās, gan izmanto mūsu produkciju, cepot maizīti, gan ražojot ziepes un sveces. Jo augi ir krāsaini un dabīgi vērtīgi. Ar katru gadu mēs kļūstam arvien atpazīstamāki un kļūst arvien vairāk klientu," skaidroja Mārtiņš.

Zemnieku saimniecība "Kurmīši"
Zemnieku saimniecība "Kurmīši"

Par produkcijas pieprasījumu un noietu sūdzēties nevar

Darbs ārstniecības augu laukā "Kurmīšos" nemitīgs un nebeidzas nekad, smaidot sacīja Ivars Geiba, arī par produkcijas pieprasījumu un noietu sūdzēties nevar.

"Pateicoties sociālajiem tīkliem, mājas lapai, interneta veikalam noiets produkcijai ir labs, tāpēc arī retāk braucam uz dažādiem tirdziņiem.

Noiets ir gan Latvijā, gan Eiropā. Pēdējos augus saimniecībā iestādījām pirms pāris nedēļām, ko jau jaunais saimnieks iestādīja siltumnīcā viena hektāra platībā. Stādījām melisu, kaķumētru, asinszāli, diždadzi un citus augus," stāstīja Ivars Geiba.

Bet šis augu ziedēšanas pilnbrieda laiks ir jāizmanto un saimniecība jāaprauga, ja ir vēlme augu smaržu un krāsu izbaudīt to vislabākajā eksistencē, norādīja "Kurmīšu" saimnieki.

"Tagad ir pats labākais laiks, lai mūs apciemotu, ja gribas apskatīt, kā zied augi. Tiesa, ilgi ziedēt mēs tiem neļaujam, kā pilnzieds, tā novācam. Bet ir tādas puķītes, kuras jo biežāk vāc, jo biežāk tās zied. Un tagad tieši ir īstais laiks, lai mūs apmeklētu," aicināja saimnieks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti