Dienas ziņas

Valmieras novadā visvairāk trūkst STEM skolotāju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jauna atbalsta programma sociālajiem uzņēmumiem

«Altum» jaunā sociālās uzņēmējdarbības grantu programmā plāno atbalstīt 120 biznesa idejas

Latvijā sākas otrā sociālās uzņēmējdarbības grantu programma, kurā pieejami 7 miljoni eiro. Jaunajā programmā "Attīstības finanšu institūcija ""Altum" sagaida 120 pieteikumu no sociālajiem uzņēmumiem, tajā skaitā lai iesaistītu un uzlabotu dzīvi cilvēkiem, kuriem klājas grūtāk.

Sociālā uzņēmuma priekšrocības – apmaiņā pret sociālo atbildību

Sociālās uzņēmējdarbības ideja un mērķis ir ražot preces vai sniegt pakalpojumus nolūkā risināt kādu sociālo problēmu un radīt labumu sabiedrībai. Darboties pēc biznesa principiem, bet nesagaidot visu peļņu sev.

Sociālā uzņēmuma statuss uzņēmumam nodrošina priekšrocības apmaiņā pret sociālo atbildību un iekļaujošu vidi, tai skaitā nodarbinot cilvēkus ar invaliditāti.

Šī statusa iespējas ir ļoti plašas. Kā piemērs minams uzņēmums "Otrā elpa", kas tirgo ziedotas preces un iegūtos līdzekļus novirza uzkrājumiem Bērnu slimnīcas fondā ārkārtas gadījumiem.

Citos gadījumos, nodarbinot cilvēkus ar invaliditāti, viņu radītās preces pārdod labdarības veikalā, ienākumus novirzot labdarībai vai sociālā atbalsta sniegšanai.

«Altum» jaunā sociālās uzņēmējdarbības grantu programmā plāno atbalstīt 120 biznesa idejas
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Līdz šim atbalstītas 200 biznesa idejas

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ar sociālajiem uzņēmumiem sadarbojas vairākus gadus, līdz šim atbalstot vairāk nekā 200 biznesa ideju un grantos piešķirot 12 miljonus eiro.

Jauno grantu programmu atklāj jau šobrīd, un līdz 2029. gadam tajā būs pieejami 7 miljoni eiro no Eiropas Sociālā fonda Plus līdzekļiem, informēja "Altum" vadītājs Reinis Bērziņš.

"Nav ko melot. Šī nav lielākā "Altum" programma, bet mums tā ir ļoti svarīga.

Tā ietekme, kas ir uz sabiedrību, un signāla došana sociāli neaizsargātākajām grupām, kurās arī cilvēki vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību, es domāju, ir ļoti apsveicami," sacīja Reinis Bērziņš.

Sociālajos uzņēmumos strādā aptuveni 1600 cilvēku

Latvijā šobrīd sociālā uzņēmuma statuss izsniegts 212 uzņēmumiem. To izsniedz Labklājības ministrija, kas arī ar informatīviem pasākumiem un papildu atbalsta pasākumiem sola popularizēt sociālās uzņēmējdarbības kustību.

Šajos uzņēmumos šobrīd strādā ap 1600 cilvēku, pastāstīja Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

"Palīdzēsim sociālajiem uzņēmējiem tikt galā arī ar darbaspēka, teiksim tā, izmaksu jautājumiem. Būs paredzētas konkrētas kompensācijas šajā programmā. Tāpēc pakalpojumu spektrs vēl bez "Altum" grantiem ir vēl plašāks," skaidroja Imants Lipskis.

Sociālās uzņēmējdarbības iespējas ir itin plašas. To pierāda arī fakts, ka šo uzņēmumu vidū ir arī Āgenskalna tirgus apsaimniekotāji SIA "Kalnciema iela". Iepriekš sociālo uzņēmumu grants Āgenskalna tirgū izmantots vietējās pārtikas aprites centra izveidei, sniedzot iespēju vietējiem zemniekiem tirgus ēkā izmantot speciāli ierīkotas saldētavas.

Zvanu centrs "Sonido" ir  sociālais uzņēmums, kas daļu peļņas novirza tālruņu līnijas  "Parunāsim?" nodrošināšanai. "Parunāsim?" strādā cilvēki ar īpašām vajadzībām, kas ne vien prot, bet arī vēlas uzklausīt citus. Pēdējo gadu laikā uzņēmums saņēmis vairākus grantus attīstībai. Nauda izmantota atalgojumam un tehniskajiem līdzekļiem.

"Nopelnīt naudu – jā, tas ir labi. Bet, ja tu ar to naudu, kas tev ir, nevari neko vērtīgu izdarīt, tad, manuprāt, tam nav tāda ilgtermiņa mērķa," sacīja sociālā uzņēmuma "Sonido" dibinātāja Inga Muižniece.

Sociālais uzņēmums "Visi var" par apgūto naudu izveidoja kokapstrādes darbnīcu Siguldā, kas attīstījusies ļoti veiksmīgi.

"Šobrīd apsveram iespēju Valkas novadā attīstīt arī darbnīcu un paplašināt personu ar invaliditāti nodarbinātību," stāstīja sociālā uzņēmuma "Visi var" vadītāja Indra Seļuka.

Jaunie pieteikumi jau top

Uzņēmums vēlas piedalīties arī jaunajā sociālās uzņēmējdarbības grantu konkursā, stāstīja SIA "Kalnciema iela" attīstības projektu vadītāja Una Meiberga.

"Ideja ir diezgan vērienīga. Mēs vēlamies attīstīt to, ko darām. Tirgus vienmēr ir tā vieta, kur satiekas dažādas organizācijas, cilvēki, iniciatīvas, biznesi, amatnieki, mākslinieki. Un mēs vēlamies attīstīt vietas, kas ir iekļaujošas un daudzpusīgas," stāstīja Meiberga.

Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore Regita Zeiļa par sociālās uzņēmējdarbības attīstības iespējām stāstīja, ka "daudzi sociālie uzņēmumi kā savu mērķi izvirza tieši digitālo prasmju attīstīšanu tieši sociāli mazaizsargātu iedzīvotāju grupām. Man personīgi aktuālākais ir darba integrācija, personu ar garīga rakstura traucējumiem nodarbinātība, jaunu sociālo pakalpojumu radīšana un līdzdarbošanās izglītībā, un kultūras daudzveidības nodrošināšana."

Piecu gadu periodā jaunajā grantu programmā paredzēts atbalstīt 120 ideju pieteikumu sociālajā uzņēmējdarbībā. Vienam projektam – no 10 līdz 200 tūkstoši eiro.

"Altum" vadītājs Reinis Bērziņš pastāstīja, ka jaunie pieteikumi jau top.

"Jau ir četri pieteikumi un mēs skatāmies, ka ir vairāki desmiti jau interesentu, kuri jau pilda. To mēs redzam pēc mūsu IT sistēmas, tā kā es domāju, ka sākums ir daudzsološs ar daudz zvaniem, ar interesi," atklāja Bērziņš.

Eiropas Savienībā sociālajiem uzņēmumiem ir ļoti grūti piekļūt finansējumam, jo komercbankas ne vienmēr dod kredītus, jo saskata mazu peļņu un citus riskus. Tāpēc šī papildu palīdzība tiek gaidīta.

"Visbiežāk tas ir jauna inventāra iegāde, kā arī tas ir atalgojuma jautājums. Es teiktu, ka šis divas kategorijas ir vispopulārākās un arī visvajadzīgākās sociāliem uzņēmumiem," atzina Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore Regita Zeiļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti