Lidsabiedrība «FlyDubai» uz nenoteiktu laiku atliek plānus Baltijas valstīs; pieprasījums pēc lidojumiem uz Dubaiju aug

Šī gada sākumā par reisu sākšanu uz Rīgu, Tallinu un Viļņu paziņoja Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) bāzētā lidsabiedrība "FlyDubai". Dažus mēnešus vēlāk lidsabiedrība paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku maršrutu atklāšanas tiek atceltas. Aviokompānijā "FlyDubai" portālam LSM.lv norādīja, ka pašlaik nav konkrēta laika rāmja, kad plānotie lidojumi uz Baltijas valstīm varētu sākties.

"Pašlaik mēs saskaramies ar lidmašīnu piegāžu kavējumiem no ražotāja "Boeing" un esam spiesti samazināt lidojumu biežumu arī citos maršrutos,"

sacīja lidsabiedrības pārstāve Ērika Hajašī. 

"FlyDubai" flotē pašlaik ir viena modeļa lidmašīnas – ASV aviobūves milža "Boeing" ražotās "737 MAX", ko plaši izmanto daudzas pasaules aviokompānijas. Piegāžu problēmas skar arī citus šī modeļa izmantotājus, tā, piemēram, par lidojumu biežuma samazinājumu un lidojumu atcelšanu jau paziņojusi arī Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair". Pērnā gada izskaņā "FlyDubai" no ASV ražotāja pasūtīja 30 "787-9 - Dreamliner" modeļa lidmašīnas.

Jaunas aviokompānijas ienākšana Baltijas valstu tirgū ar tik specifisku maršrutu, kāds ir Tuvie Austrumi, liek uzdot jautājumu - vai būs pietiekami daudz pasažieru, lai reisi savu pastāvēšanu atpelnītu? Īsā atbilde, ko portālam LSM.lv norāda gan eksperti, gan lidsabiedrības, ir tāda, ka šis ir ļoti spēcīgs maršruts ar lielu potenciālu.

Reisu palielināšana seko pasažieru interesei par abiem reģioniem

Jaunu reisu atklāšana liecina par Baltijas valstu potenciālu un pievilcību ceļotājiem no Tuvajiem Austrumiem. 2021. gadā sarunā ar Latvijas Televīziju AAE lidsabiedrības "Emirates" komercdirektors norādīja, ka Baltijas valstis ir tirgus, ko nepieciešams aizpildīt. Tajā pašā gadā Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" un "Emirates" parakstīja sadarbības līgumu par lidojuma koda koplietošanu. Ja sākumā sadarbība bija tikai vienā reisā, respektīvi, Rīga-Dubaija-Rīga, tad pašlaik sadarbība ir palielināta līdz 13 dažādiem reisiem. 

"Mūsu sadarbība ir laba, un redzam, ka to izmanto arī pasažieri. Pērn vairāk nekā 13 500 pasažieru iegādājās biļeti mūsu vai "airBaltic" mājas lapās, lai izmantotu piedāvātos pakalpojumus,"

sarunā ar portālu LSM.lv atklāja "Emirates" preses pārstāve Nadīna Kablavī. 

Kablavī arī sacīja, ka sadarbība ir abpusēja – "Emirates" pasažieri izmanto "airBaltic" sniegtās iespējas ceļot Eiropā, bet pieprasītākie maršruti, ko "airBaltic" pasažieri izmantojuši "Emirates" tīklā, ir Maldīvu salas, Taizeme, kā arī Vjetnama. 

"Sekojot "FlyDubai" paziņojumam par reisu atcelšanu, "airBaltic" rezervāciju aktivitāte būtiski pieauga, tādējādi vēl vairāk stiprinot iepriekšminētos maršrutus un to noslodzi," portālam LSM.lv sacīja "airBaltic" pārstāvis Augusts Zilberts. 

Pastāvīgi monitorējot situāciju un pasažieru pieprasījumu, arī Latvijas nacionālā aviosabiedrība izskata iespēju palielināt lidojumu kapacitāti starp Baltijas valstīm un Dubaiju, bet to ietekmē vairāki faktori. Pašlaik "airBaltic" ir vienīgā aviokompānija, kas nodrošina tiešos savienojumus no Rīgas un Viļņas ar Dubaiju. 

"Izskatām iespēju atklāt maršrutu Tallina-Dubaija, bet pašlaik lidojuma distance ir pārāk liela, lai to veiktu bez papildus degvielas uzpildes, kas nozīmētu papildu laiku ceļā. Tāpat Dubaijas lidostā katrai lidsabiedrībai ir piešķirti īpaši laika rāmji, kurā sniegt pakalpojumu,"

uzsvēra Zilberts. 

Eksperts: Lidojumiem ir sezonāls raksturs

"Analizējot aviosabiedrību datus, redzams, ka Baltijas valstis ir interesants galamērķis ceļotājiem no Tuvajiem Austrumiem, bet ir nepieciešams liels darbs, lai šis maršruts būtu sekmīgs ilgtermiņā,"

sarunā ar LSM.lv saka Lietuvas lidostu vadītājs un aviācijas eksperts Simons Bartkus.

Bartkus arī uzsver, ka lidojumi starp Baltijas valstīm un Tuvajiem Austrumiem ir ar izteikti pretēju sezonalitāti – pasažieri no Baltijas ceļo uz Tuvajiem Austrumiem tad, kad šeit ir ziema, bet pasažieru pieplūdums Baltijā vērojams vasaras sezonā.

"FlyDubai" vēlme reisus atklāt oktobrī jeb laikā, kad aviācijas nozarē sākas ziemas sezona, bija lieliska, lai ne tikai iegūtu pasažierus ziemas sezonā, bet arī sekmīgi turpinātu reisus vasarā.

"FlyDubai" lidojumos no Baltijas izmantos Krievijas vai Baltkrievijas gaisa telpu

Domājams, ka "FlyDubai", saņemot jaunas lidmašīnas, pašlaik paliks kā potenciālais reisu izpildītājs. Brīdī, kad lidojumus no Baltijas valstīm uzsāks "FlyDubai", tas piedāvās ātrāku nokļūšanu Dubaijā, jo lidojumiem var izmantot Krievijas gaisa telpu. Šeit arī jāatgādina, ka uzņēmums, līdzīgi kā "Emirates", uz Rīgu lidojošais "Turkish Airlines" un citas kompānijas, turpina veikt lidojumus uz lidostām Krievijā un Baltkrievijā.

2021. gadā "FlyDubai" vārds izskanēja nelegālās migrācijas sakarā, jo tika uzskatīts, ka lidsabiedrība uz Baltkrieviju nogādā cilvēkus, lai tie nelegāli šķērsotu Baltkrievijas robežu un nokļūtu Eiropas Savienībā. Lidsabiedrība šīs runas noliedza, sakot, ka lidmašīnās atrodas cilvēki, kuri par savām biļetēm ir samaksājuši. 

Savas divu modeļu flotes dažādošanu uzsākusi arī "Emirates", atverot jaunus galamērķus uz vietām, kur līdz šim nav bijis tik liels pieprasījums, lai izmantotu "Boeing - 777" vai "Airbus A380" modeļa lidmašīnas. Uzņēmumam "Emirates" jautājām, vai nākotnē tas varētu atklāt reisus uz Rīgu, kur izmantotu "787-9 "Dreamliner" vai "Airbus A350" modeļa lidmašīnas. Uz šo jautājumu lidsabiedrībā neatbildēja, bet norādīja, ka turpinās darbs ar līguma partneri "airBaltic", lai nodrošinātu pasažieriem pēc iespējas plašāku maršrutu tīklu ne tikai Eiropā, bet arī Tuvajos Austrumos.

"Ja Baltijas valstis ieguldīs pietiekamus resursus un piedāvās konkurētspējīgu piedāvājumu, domāju, ka mēs varētu redzēt šeit tādas aviokompānijas kā "Emirates", "Qatar Airways" un varbūt pat vienu no jaunākajām Tuvo Austrumu aviokompānijām "Riyadh Air", kas savus lidojumus plāno uzsākt 2025. gadā,"

sacīja Lietuvas lidostu vadītājs Bartkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti