Eiropas lidostās atgriezīsies prasība – rokas bagāžā šķidrumu iepakojumi ne lielāki par 100 mililitriem

Jau no šī gada 1. septembra Eiropas aviācijas un lidostu nozarē tiks mainīti noteikumi par šķidruma pārvadājumiem rokas bagāžā – turpmāk viena šķidruma iepakojuma maksimālais tilpums nevarēs pārsniegt 100 mililitrus (ml). Lielākajai daļai pasažieru, kuri izlido no RIX Rīgas lidostas, Eiropas Komisijas regulas grozījumi nekādā veidā neietekmēs drošības kontroli, jo jaunākās paaudzes skenēšanas iekārtas, kuras ļāva bagāžā ņemt lielākus iepakojumus, ir uzstādītas tikai atsevišķās vietās.

Ko paredz jaunie "vecie" noteikumi?

Vien pirms pāris gadiem portālā rakstījām par to, ka vairākās Eiropas lidostās tiek testēta jauna sistēma, kas atvieglos dažādus drošības pasākumus attiecībā uz šķidrumiem un klēpjdatoriem rokas bagāžā. Kopš tā laika jaunākās paaudzes skeneri (tāds redzams raksta attēlā) ir uzstādīti arī RIX Rīgas lidostā. Tiesa, Rīgā ar jauno pārbaudes sistēmu ir aprīkota ātrās drošības pārbaudes līnija un ģimenes līnija, kā arī tranzīta pasažieru pārbaudes līnijas. Tas nozīmē, ka vairumam pasažieru šie jaunie noteikumi var nebūt nekas jauns. 

Sākot sistēmas testus, tika paredzēts, ka rokas bagāžā varēs pārvadāt arī par 100 ml lielākus iepakojumus, neierobežojot kopējo šķidruma daudzumu rokas bagāžā. 

"Vēlamies vērst uzmanību uz to, ka pasažieriem, kuru rokas bagāžas pārbaude tiks veikta ar jaunākās paaudzes sistēmām, netiks ierobežots maksimālais šķidruma iepakojumu skaits, proti, kopējais šķidruma apmērs rokas bagāžā varēs pārsniegt vienu litru. Tajās arī turpmāk no rokas bagāžas nebūs jāizņem datori,"

portālam LSM.lv sacīja valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) pārstāvis Aivis Vincevs. 

Ja pasažiera rokas bagāža tiks pārbaudīta ar vecāka tipa skeneriem, tad kopējais šķidruma tilpums bagāžā nevarēs pārsniegt vienu litru.

Īsumā – ja dosieties caur regulāro drošības pārbaudi, kas nav ātrajā vai ģimenes līnijā, jums nekas nemainīsies, bet, ja izmantosiet ātro vai ģimenes līniju – turpmāk maksimālais viena šķidruma iepakojuma izmērs būs 100 mililitri. 

Ko darīt tiem, kas bija pieraduši pie jaunās sistēmas?

Protams, pasažieri, kuri lidojuši caur Milānu, Londonu, Helsinkiem vai citām lidostām, ir iepazinuši jaunās sistēmas priekšrocības. Šo lidostu pasažieriem būs spēkā tie paši noteikumi, kas citviet, – viena vienība nedrīkst pārsniegt 100 ml (neierobežojot kopējo tilpumu bagāžā). Tāpēc, lai izvairītos no liekiem pārpratumiem, būtu laikus jāsagatavojas un jāpārbauda, vai visi rokas bagāžā esošie šķidrumi nepārsniedz atļauto apjomu.

"CAA vēlas atgādināt, ka pasažieriem joprojām ir iespēja lielāka tilpuma šķidruma iepakojumus iegādāties pēc drošības kontroles un tos ņemt līdzi lidaparātā, kā arī pārvadāt reģistrētajā bagāžā, ja vien tie neatrodas aizliegto šķidrumu / vielu  sarakstā (piemēram, benzīns, krāsas, smērvielas)," norādīja Vincevs.

Arī RIX Rīgas lidostā portālam LSM.lv uzsvēra, ka vairumam pasažieru nekas no regulas grozījumiem nemainās, jo pamatā tiek izmantoti cita veida skeneri.

Šeit arī jāuzsver, ka jaunā kārtība neietekmēs zīdaiņu pārtiku, speciālos medicīniskos šķidrumus un cita veida šķidrumus, ko nav aizliegts ienest lidmašīnas salonā. Tur spēkā būs noteikumi, kādi tie bijuši līdz šim.

Helsinku lidostā uzsver: pārbaužu ātrumu nosaka paši pasažieri

Viena no mūsu reģionā tuvākajām un noslogotākajām lidostām, kur teju visi rokas bagāžas skeneri ir jaunākās paaudzes, ir Helsinku starptautiskā lidosta Somijā. Lidostas drošības departamenta vadītājs Ari Kumara portālam LSM.lv norādīja, ka drošības kontroles ātrums būs atkarīgs no pasažieru sagatavošanās. 

"Protams, mēs paredzam, ka tad, kad jaunie noteikumi stāsies spēkā, var rasties dažādas situācijas, tāpēc jau laikus esam sākuši informēt tos cilvēkus, kas lidojumiem izvēlas Helsinku lidostu. 

Ja pasažieri sekos norādēm, ka viens šķidruma konteiners nevar būt lielāks par 100 ml, tad process būs tikpat raits kā līdz šim. Ja viena iepakojuma tilpums būs lielāks par 100 ml, diemžēl šo vienību pasažierim būs jāatstāj pie drošības kontroles,"

sacīja Kumara.

Pašlaik Helsinku lidostā spēkā ir noteikums, ka kopējais šķidruma daudzums rokas bagāžā nevar pārsniegt divus litrus. 

Lidostā arī uzsver, ka jaunie noteikumi neattieksies uz pasažieriem, kuri ceļo Somijas ietvaros, kā arī uz transfēra pasažieriem, kur 100 ml noteikumi jau ir spēkā.

"Vēlamies uzsvērt, ka pasažieriem ir svarīgi apzināties, ka dažādās valstīs un dažādos ceļojuma posmos var tikt veiktas dažādas rokas bagāžas pārbaudes, tāpēc, pirms doties ceļojumā, ir nepieciešams iepazīties ar konkrētu lidostu noteikumiem," uzsvēra Kumara. 

Helsinku lidostā vien pirms pāris gadiem notika pāreja uz jauno sistēmu. Tagad lidostā atzīst, ka tā bijusi laba investīcija un pie jaunajiem noteikumiem būs jāpierod visiem. 

Kāpēc bija nepieciešami grozījumi?

CAA skaidro, ka grozījumi bija nepieciešami, reaģējot uz dažiem steidzamiem aviācijas drošības pasākumiem saistībā ar šķidrumu, aerosolu un gelu drošības pārbaudes iekārtām. 

"Ierobežojumi ieviesti ar mērķi saglabāt nemainīgi augstu civilās aviācijas sistēmas drošību, turklāt tie ieviesti uz laiku, līdz jaunās paaudzes rokas bagāžas pārbaudes sistēmām tiks veiktas papildu pārbaudes un sertifikācija,"

sacīja Vincevs. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti