4. studija

Vai sociālās aprūpes centrā cilvēki saņem nepieciešamo medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju?

4. studija

Zīmju valodā. 4. studija. Ziedojumi dzīvnieku patversmēm un sēņēdāji

4. studija. Ziedojumi dzīvnieku patversmēm un sēņēdāji

Depozīta sistēmā pērn dzīvnieku patversmēm saziedoti teju 145 000 eiro. Kas šo naudu saņem?

Ikvienam, kurš nodod depozīta taru tam paredzētajos pieņemšanas punktos, ir iespēja ziedot labdarībai. Viena no iespējām ir ziedot Latvijas dzīvnieku patversmēm, kuras vēlējās noskaidrot, kā šī naudas plūsma tiek kontrolēta un kuras patversmes un kā šo naudu saņem?

Jau kopš 2022. gada decembra, nododot taru, var izvēlēties - vai šo naudu iztērēt veikalā vai ziedot labiem mērķiem.

"Cilvēki izvēlas, kuram virzienam ziedot, mēs precīzi redzam līdz pēdējam centam, cik katrs virziens katru mēnesi ir saņēmis, un mēs reizi mēnesī šo naudiņu pārskaitām "Ziedot.lv"," skaidroja SIA "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Pērn ziedojumi nonāca pie 2410 dzīvniekiem

Pagājušā gadā ziedotais depozīts palīdzējis 2410 dzīvniekiem sešās Latvijas patversmēs.

Kopā no 2022. gada decembra līdz 2023. gadam tām saziedoti 143 687 eiro un 80 centi. Summa teju vienlīdzīgi sadalīta starp biedrību "Otrā māja dzīvniekiem", biedrību "Astes un ūsas", Kristīnes Čilveres dzīvnieku draugu biedrību, biedrību "Kaķu palīdzības centrs "Remi"", kā arī biedrību "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa" un biedrību "Dzīvnieku pansija "Ulubele"".

"Dzīvnieku patversmes izvēlētas pēc tāda principa, ka tām ir jābūt reģistrētām Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un tām jābūt bezpeļņas ar sabiedriskā labuma statusu," norādīja Labdarības portāla "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Šādiem nosacījumiem atbilda sešas patversmes Latvijā: četras Rīgā, viena Alūksnē un viena Latgalē.

Lai ziedojumus saņemtu, dokumentācijai jābūt kārtībā

"Ziedot.lv" vadītāja uzsvēra, ka tiek arī rūpīgi pārbaudīts, kādiem mērķiem dzīvnieku patversmes cilvēki ziedojumu izlieto.

"Aizskaitām naudu tikai tad, kad ir pārbaudīta visa dokumentācija. Patversmes šo naudu izlieto, lai palīdzētu patversmes iemītniekiem. Tātad gan pārtika, gan veterinārija, gan čipošana, gan elektrības un ūdens apmaksa, gan dažādas citas lietas, kas vajadzīgas, lai patversmes veiksmīgi darbotos, un kur nepietiek finansējuma, piemēram, no pašvaldības," skaidroja Dimanta.

Viena no dzīvnieku aizsardzības organizācijām, kas pērn, pateicoties ziedotajam depozītam, ir saņēmusi 24 000 eiro patversmes iemītnieku atbalstam, ir biedrība "Dzīvnieku pansija "Ulubele"".

Šogad saņem mazāk nekā pērn

Tās vadītāja Ilze Džonsone raidījumam atklāja, ka labdarības organizācija "Ziedot.lv", ar kuru biedrībai ir noslēgts līgums, vienreiz ceturksnī paziņo, uz kādu summu iespējams pretendēt.

"Tad mēs "Ziedot.lv" iesniedzam visus izpildes aktus un rēķinus, pavadzīmes. Šis, protams, ir ļoti liels atspaids. Ja kādreiz tie bija 8 000 ceturksnī, tad šobrīd diemžēl šī summiņa ir samazinājusies, tie ir 5000 ceturksnī, bet tomēr tas ir ļoti liels atspaids," atzina Džonsone.

Dzīvnieku pansijā "Ulubele" patlaban ir vairāk nekā 1500 dzīvnieku. Ziedojums palīdzējis gan sasirgušo kaķu, gan suņu ārstēšanā, kā arī daļēji sedzis izdevumus par elektroenerģiju.

"Mēs esam ļoti priecīgi un pateicīgi, ka ir iespēja segt daļēji tos izdevumus, kas ir saistīti ar medikamentiem un citām piedevām," sacīja "Ulubele" pārstāvis Kristaps Sardiko.

SIA "Depozīta iepakojuma operators" uzsvēra, ka katrs cents, kas tiek ziedots ar depozīta taras automāta starpniecību, nonāk līdz adresātam. Patlaban depozītu var ziedot ne tikai dzīvnieku patversmēm, bet arī Ukrainai, smagi slimiem Latvijas bērniem un trūkumā nonākušiem senioriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti