Gada inflācija Latvijā septembrī pakāpusies līdz 1,4%

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2024. gada septembrī, salīdzinot ar 2023. gada septembri, palielinājās par 1,4%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinājumam iepriekšējos divus mēnešus gada inflācija bija 0,7%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024. gada septembrī, salīdzinot ar 2023. gada septembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,9 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,8 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,5%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+22%) un svaigiem augļiem (+9,6%). Dārgāka bija šokolāde (+16%), olīveļļa (+30%), sviests (+16,6%), konditorejas izstrādājumi (+5%), piens (+7,4%), mājputnu gaļa (+4,3%), kafija (+4,2%), siers un biezpiens (+3,4%). Cenas pieauga arī piena produktiem (+3,9%), augļu un dārzeņu sulām (+10,3%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+9,3%), kartupeļiem (+8,5%). Savukārt cenu kritums bija cukuram (‑19,7%), miltiem un citiem graudaugiem (-8,8%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 7,3%. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 13,1%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,3%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 4,8%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-12,7%) un elektroenerģijai (-11,9%). Cenas samazinājās dabasgāzei (-7,6%) un cietajam kurināmajam (-4,7%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+6,7%), atkritumu savākšana (+14,8%), mājokļa īre (+5,9%), ūdensapgāde (+6,8%), mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi (+5,2%), kanalizācijas pakalpojumi (+5,4%).

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 6%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 5,9%, ko noteica degvielas cenu kritums par 13,1%. Dīzeļdegviela palika lētāka par 14,3%, benzīns – par 14,3%, savukārt auto gāze palika dārgāka par 8,5%. Gada laikā cenu kritums bija pasažieru aviopārvadājumiem un lietotām automašīnām. Savukārt cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 5,1%, sadārdzinoties atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, barībai lolojumdzīvniekiem, laikrakstiem un žurnāliem. Savukārt lētāki bija personālie datori.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, augstākajai izglītībai, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,3%

2024. gada septembrī, salīdzinot ar 2024. gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija apģērbam un apaviem (+0,2 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,2 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (‑0,5 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,7%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu bija svaigiem dārzeņiem (+6,8%) un svaigiem augļiem (+5,5%). Dārgāka bija šokolāde (+4,5%), kafija (+1,9%), sviests (+2,8%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga sieram un biezpienam (+1,7%), olām (+4,6%), mājputnu gaļai (+1,9%), makaronu izstrādājumiem (+4,2%), olīveļļai (+4,1%), pienam (+1%), piena produktiem (+0,7%) un cukuram (+3,8%). Savukārt cenu kritums bija kartupeļiem (-13,8%), cūkgaļai (-1,9%), miltiem un citiem graudaugiem (-3,1%), augu eļļai (-4,1%). Akciju rezultātā cenas samazinājās maizei (-1,3%) un svaigām vai atdzesētām zivīm (-10,6%).

Apģērbu un apavu grupā cenas pieauga par 3,4%. Sākoties jaunās rudens sezonas kolekcijas preču tirdzniecībai, cenas kāpa apģērbiem par 3,4%, apaviem – par 4,3%.

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 1,7%. Noslēdzoties akcijām, dārgāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi un mājokļa mēbeles.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 3,7%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 4,8%. Dīzeļdegvielai cenas samazinājās par 4,6%, benzīnam – par 6,1%, savukārt auto gāzes cenas pieauga pa 2,6%. Lētāki bija arī pasažieru aviopārvadājumi, pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem un pa jūru.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 1,4%, sadārdzinoties atpūtas un sporta pakalpojumiem, kultūras pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem, kā arī daiļliteratūras grāmatām. Savukārt lētāki bija kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Sākoties jaunajam mācību gadam, cenas pieauga augstākajai izglītībai (+8,2%), pirmsskolas un sākumskolas izglītībai (+1,8%).

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas kāpa par 2,9%. Akciju noslēgumu ietekmē cenas pieauga personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija atkritumu savākšanai, telekomunikāciju pakalpojumiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, siltumenerģijai. Savukārt cenas samazinājās viesnīcu pakalpojumiem un elektroenerģijai.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2024. gada septembrī bija par 45,8% augstākas. Precēm cenas pieauga par 44,6%, bet pakalpojumiem – par 47,2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti