IZM budžeta prioritātes 2025. gadam – pedagogu atalgojums un jaunais skolu finansēšanas modelis

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžetā izvirzījusi deviņas prioritātes, tostarp arī pedagogu algu palielināšanu un algu finansēšanas modeļa maiņu no nākamā gada septembra. Kopējais IZM budžets nākamgad plānots teju 1,2 miljardi eiro.

Ministrijā ziņo, ka viena no prioritātēm ir pedagogu zemākās algas likmes pieaugums par +2,6% no 2025. gada 1. janvāra. Jau ziņots, ka skolotāju atalgojuma likmei pēc iepriekš likumā noteikta pedagogu algu pieauguma grafika bija jāpieaug par 8,5%. Taču, ņemot vērā budžeta iespējas, rasta iespēja likmi paaugstināt vien par 2,6%, kas nākamajā gadā noteikti par atalgojuma griestiem valsts pārvaldē.

Vēl būtiska prioritāte ir jaunā finansēšanas modeļa "Programma skolās" pakāpeniska ieviešana no 2025. gada 1. septembra. Tāpat starp prioritātēm ir arī augstskolu institucionālā finansējuma ieviešana un augstskolu autonomijas attīstība.

Tāpat būtisks būs metodiskais atbalsts pedagogiem un iekļaujoša izglītība, jauno pedagogu sagatavošana un piesaiste nozarei, izglītības kvalitātes monitorings, latviešu valodas stiprināšana un Vienotas skolas turpināšana, jāpieņem jauns Sporta likums, kā arī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizēšana.

Ministrijā uzsver, ka izglītības joma ir vienīgā joma, kurai ārpus valsts drošības finansējuma nākamajā gadā paredzēts papildu finansējums, kas novirzīts pedagogu atalgojuma pieaugumam 30 miljonu eiro apmērā.

IZM kopējais budžets 2025. gadā plānots 1,188 miljardi eiro. No tiem 52% jeb 621 miljons eiro plānoti kā mērķdotācija pašvaldībām skolotāju atalgojuma nodrošināšanai. Augstākajai izglītībai – 141 miljons eiro jeb 12% no kopējā budžeta. Tālāk seko profesionālās izglītības finansējums – 106 miljoni, zinātnes finansējums – 102 miljoni eiro, vispārējā izglītība – 60 miljoni, Eiropas Savienības fondu pasākumi – 60 miljoni, sporta finansējums – 56 miljoni, nozaru vadība – 29 miljoni, jaunatnes politika – 10 miljoni, kā arī valsts valodas politikas atbalsts – 2 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti