Valdība akceptē akcīzes celšanu degvielai no nākamā gada

Ministru kabinets otrdien, 8. oktobrī, akceptēja izmaiņas likumā par akcīzes nodokli, kas citstarp paredz celt akcīzi par degvielu un saldinātiem dzērieniem.

Finanšu ministrija (FM) rosina pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokļa likmes degvielai, kā arī degvielai, dabasgāzei un naftas gāzēm, ko izmanto par kurināmo, par oglekļa dioksīda jeb COkomponentes daļu: 2025. gadā 10 eiro par 1 tonnu CO2 un 2026. gadā 20 eiro par 1 tonnu CO2.

Tāpat rosināts atcelt akcīzes nodokļa atbrīvojumu naftas produktiem, kurus izmanto elektroenerģijas ražošanā un koģenerācijā, nosakot akcīzes nodokļa likmi kā naftas produktiem, kurus izmanto kā kurināmo.

Vēl valdība atbalstīja paaugstināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu no 8 gramiem (ieskaitot) uz 100 mililitriem un enerģijas dzērieniem par 100 litriem tika paaugstināta 2024. gada 1. martā no 14 eiro uz 17,5 eiro un 2026. gadā ir paredzēts paaugstināt no 17,5 eiro uz 21 eiro.

FM piedāvāja no 2025. gada 1. janvāra paaugstināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz 8 gramiem (neieskaitot) uz 100 mililitriem no 7,4 eiro uz 11 eiro. Tomēr pēc nozares iebildumiem tiks vērtēts tas, lai akcīzes nodoklis mazāk saldinātiem dzērieniem netiktu paaugstināts ātrāk nekā vairāk saldinātiem dzērieniem.

Iecerēts arī paaugstināt nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem, tai skaitā alum, tabakas izstrādājumiem, karsējamai tabakai, tabakas lapām, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrums) un tabakas aizstājējproduktiem no 2027. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti