Valdība lemj kompensācijas piešķirt arī netīši izdarītos noziegumos cietušajiem

Plānots, ka turpmāk tiesības saņemt valsts kompensāciju varēs plašāks loks cietušo, tā otrdien, 8. oktobrī, lēma valdība. Plānots, ka turpmāk tiks atzīta un vērtēta arī neuzmanības dēļ izdarīto noziedzīgo nodarījumu kaitējuma nozīme un ietekme uz cietušajiem. Līdz šim kompensāciju varēja saņemt tikai tīši izdarītos noziegumos cietušie.

Otrdien, 8. oktobrī, valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu no 2025. gada paplašināt to personu loku, kam ir tiesības saņemt valsts kompensāciju situācijās, ja pret personu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums. Šobrīd valsts kompensāciju cietušajiem var saņemt tikai tad, ja nodarījums ir veikts tīši. Jaunā kārtība paredz ņemt vērā arī netīši izdarītos noziegumus.

Finansējumu, lai nodrošinātu valsts kompensāciju izmaksu arī par noziedzīgiem nodarījumiem aiz neuzmanības, Tieslietu ministrija radusi tieslietu resora budžeta iekšējās pārdales rezultātā, attiecīgi šim mērķim netiks prasīti papildu līdzekļi 2025. gada budžetā.

"Sekas, kas radušās cietušajam aiz neuzmanības izdarīta noziedzīga nodarījuma dēļ, piemēram, smagi miesas bojājumi vai personas nāve, ir tādas pašas kā tīši izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. Izmaiņas veicinās lielāku sociālo taisnīgumu un nodrošinās valsts atbalstu visiem cietušajiem, mazinot nevienlīdzību," skaidro tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība").

Tieslietu ministrijas priekšlikums palielināt nodrošinātu valsts kompensāciju izmaksu par noziedzīgiem nodarījumiem aiz neuzmanības noteikts likumprojektā "Grozījumi likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem"".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti