Mazajām algām – lielāks nodokļu slogs? Kas un kā izplatīja maldus par nodokļu izmaiņām

Pirms dažām nedēļām pirmoreiz publiski izskanēja, ka valdības partijas skata iespēju noteikt lielākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes un ieviest fiksētu neapliekamo minimumu. Uzņēmēju nopeltais un vēlāk atceltais scenārijs paredzēja arī samazināt nodokļu slogu mazo algu saņēmējiem, taču publiskajā telpā aizgāja pilnīgi pretējs vēstījums. Proti, valdība plānojot mazās algas aplikt ar vēl lielāku nodokli, tā vēl vairāk dzenot tautu nabadzībā. "Re:Baltica" faktu pārbaudītāji "Re:Check" vētīja, kuru politisko partiju pārstāvji šos maldus izplatīja un ko par to viņi saka tagad.

Mazajām algām – lielāks nodokļu slogs? Kas un kā izplatīja maldus par nodokļu izmaiņām
00:00 / 07:53
Lejuplādēt

Uzņēmēju organizācijas augusta otrajā pusē iebilda pret valdības partiju ieceri turpmākajos gados celt IIN lielajām algām. Tā rezultātā Finanšu ministrija (FM) nodokļu izmaiņu piedāvājumu atsauca. Daži mediji publicēja ministrijas uzņēmējiem iesūtītās tabulas, kurās bija redzamas vēl kādas būtiskas izmaiņas – proti, mazo algu saņēmējiem pēc nodokļu nomaksas uz rokas paliktu par dažiem desmitiem eiro vairāk nekā tagad. Taču, tā kā visaptveroša skaidrojuma nebija, daudziem tas varēja paslīdēt garām.

Nedēļu vēlāk "Re:Baltica" faktu pārbaudītāji "Re:Check" "Facebook" platformā pamanīja video, kurā par valdības plānotajām nodokļu izmaiņām stāstīja ārpusparlamenta partijas "Latvijas attīstībai" biedre, domnīcas "Ziemeļeiropas politikas centrs" vecākā eksperte Baiba Bļodniece.

"Pagājušajā nedēļā iznāca izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī (..). Kur katrs cilvēks Latvijā, kuram ir ap 1000 eiro alga, [viņam] tiks palielināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 21 uz 26 procentiem. Ja pirms tam tika runāts par to, ka mēs gribam aplikt lielās algas ar papildu nodokļiem, tad faktiski mēs runājam, ka tiks aplikti visi, sākot no skolotājiem, ugunsdzēsējiem, policistiem un tamlīdzīgi. Visi, kuru nodoklis būs nevis 21, bet 26 procenti." Šis ir fragments no viņas paustā "Rīga TV24" raidījuma "Preses klubs". 

Bļodniece tur pieminēja arī plānu samazināt sociālo iemaksu daļu otrajā pensiju līmenī un palielināt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai. Viņa izcēla pēdējo gadu inflāciju un atkal pieminēja nodokli: "Mēs nākamajos gados piedāvājam vēl palielināt viņiem nodokli. Tas pat vairs nav smieklīgi, mēs tiešām dzenam cilvēkus ne tikai ēnu ekonomikā, mēs dzenam viņus zem sliekšņa, zem kura nav iespējams vispār vairs izdzīvot."

Ar šo video fragmentu "Facebook" dalījušies gandrīz septiņi tūkstoši cilvēku. To nekritiski pārpublicēja arī portāls LA.

Abās platformās ļaudis komentāros vienā balsī runā par "ņirgāšanos", valdību sauc par "laupītāju bandu", stāsta, ka nodokļus maksāt nav vērts un labāk doties prom no Latvijas. 

Tātad Bļodniece video stāstīja, ka visiem cilvēkiem ar 1000 eiro algu iedzīvotāju ienākuma nodokli plānots celt uz 26 procentiem. Tas ir maldinoši. Minētajā scenārijā bija paredzēts, ka ienākumiem minimālās algas apmērā – aiznākamgad tie būtu 750 eiro – arvien tiktu piemērota 20 procentu likme. Tātad 26 procentu nodoklis attiektos tikai uz nelielu daļu no 1000 eiro algas. Otrkārt, Bļodniece noklusēja, ka šajā modelī visiem bija paredzēts fiksēts un lielāks neapliekamais minimums – 570 eiro. Tā rezultātā visiem minētajiem mazo algu saņēmējiem uz rokas paliktu par dažiem desmitiem eiro vairāk nekā pašlaik. Tātad nodokļu slogs mazajām algām būtu mazāks. 

"Re:Check" jautāja Bļodniecei, kāpēc stāstīja par nodokļu celšanu un dzīšanu zem nabadzības sliekšņa. Viņa atbildēja, ka runājusi par valdības lēmumiem kopumā un plašākā kontekstā saistībā ar dzīves dārdzības pieaugumu, kas nākamgad turpināšoties.

Kāpēc noklusēja, ka fiksētā neapliekamā minimuma dēļ IIN maksājums samazināsies? Viņa neesot valdība, kurai ir detalizēti jākomentē precīzas nianses.

Augusta beigās līdzīgu vēstījumu sociālajos medijos un savā mājaslapā izplatīja Bļodnieces partija "Latvijas attīstībai". Paziņojumā, kurā citēts tās līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce un valdes loceklis Vjačeslavs Dombrovskis, teikts:  "Paceļot iedzīvotāju ienākuma nodokļa pamatlikmi no 20 uz 26%, nodokļu maksājumi pieaugs visiem skolotājiem, policistiem un medmāsām, arī absolūtam vairākumam rūpniecībā strādājošo." 

Arī Pūce neuzskata, ka šis paziņojums būtu maldinošs. Rakstiskā atbildē viņš pauda viedokli, ka situācijā, kad nepieciešami būtiski papildu līdzekļi, vienīgais iecerētais valdības rīcības scenārijs ir nodokļu palielināšana. Savukārt neapliekamā minimuma palielināšana esot "Vienotības blefs", no kura atkāpšoties.  

"Facebook" un "TikTok" lielu atsaucību guva arī "Latvija pirmajā vietā" deputātes, bijušās labklājības ministres Ramonas Petravičas video. Deputāte uz tāfeles raksta skaitļu virtenes un stāsta, ka cietīs mazāk atalgotie. "Mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, arī mazo algu saņēmēji būs zaudētāji. Un tieši mazo algu saņēmēji. Ieguvēji būs tie, kam algas ir pāri par seši tūkstoši." 

"TikTok" šim video ir 92 tūkstoši skatījumu.

"Re:Check" izpētīja Petravičas aprēķinu un secināja, ka tas nav korekts. Apgalvojumu, ka mazo algu saņēmēji būs zaudētāji, deputāte balsta uz izņēmuma situācijām.

Piemēram, ja mazi ienākumi ir atsevišķos mēnešos, vai uz gadījumiem, kad netiek aprēķināts neapliekamais minimums. Petraviča skaidroja, ka video nevienā brīdī neesot runājusi par nemainīgiem ienākumiem jeb stabilu mazatalgotu darbu, un atzina, ka "piemērojot citu neapliekamo minimumu, arī summa būs cita". Arī pie viņas video cilvēki komentāros sodās par valdību, kas aplaupot mazo algu saņēmējus. 

Jāpiebilst, ka piektdien FM nāca klajā ar jaunu, pārstrādātu scenāriju. Arī tas paredz palielināt IIN likmes, fiksēt un celt neapliekamo minimumu. Ministrija sola, ka vairāk naudas uz rokas paliks visiem, kuru alga uz papīra ir līdz 4000 eiro mēnesī. Un lielākais pieaugums būšot tieši darba ņēmējiem ar mazāku atalgojumu – līdz 2500 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti