Rīta Panorāma

29. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Rīta Panorāma

Cilvēki Dienvidamerikā dzīvoja tūkstošiem gadus senāk nekā domāts

ES izveidots jauns sankciju mehānisms pret Krieviju

ES rada jaunu sankciju mehānismu pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) valstu diplomāti otrdien, 8. oktobrī, apstiprinājuši jaunu sankciju režīmu pret Krievijas pastrādātajiem hibrīduzbrukumiem. Jaunais mehānisms ļaus liegt iebraukšanu un iesaldēt līdzekļus tiem cilvēkiem un uzņēmumiem, kas ir saistīti ar mēģinājumiem destabilizēt kādu no 27 Eiropas Savienības valstīm vai citus pasaules reģionus un starptautiskās organizācijas.

ES rada jaunu sankciju mehānismu pret Krieviju
00:00 / 00:32
Lejuplādēt

Tā izveidi rosināja aizejošais bloka augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

Borels otrdien izplatītajā paziņojumā nosodīja arvien pieaugošos Krievijas mēģinājumus traucēt demokrātiskiem procesiem Eiropā un partnervalstīs. Borels piebilst, ka runa, piemēram, ir par kiberuzbrukumiem, informācijas manipulāciju, dedzināšanu, vandālismu, kā arī sabotāžu un migrantu izmantošanu savu savtīgu mērķu sasniegšanai. Paredzams, ka jaunais sankciju mehānisms ļaus ātrāk un vieglāk ieviest ierobežojumus.

Mehānisms ļaus mērķtiecīgi vērsties pret Krievijas Federācijas valdības darbībās iesaistītajiem, kas grauj ES un tās dalībvalstu, kā arī starptautisko organizāciju un trešo valstu pamatvērtības, to drošību, neatkarību un integritāti.

Ar tā palīdzību būs iespējams vērsties pret sabotāžu un mēģinājumiem graut vēlēšanu procesu un demokrātijas institūcijas, apdraudēt saimniecisko darbību, pakalpojumu sniegšanu vai kritisko infrastruktūru.

Tas palīdzēs ierobežot koordinētas dezinformācijas izplatīšanu, ļaunprātīgas kiberdarbības un migrāciju.

Ietvars paredz, ka sarakstā iekļautajiem iesaldēs aktīvus un ES pilsoņiem un uzņēmumiem būs aizliegts tiem piešķirt līdzekļus. Fiziskām personām noteiks ceļošanas aizliegumu, un tās nedrīkstēs ieceļot bloka teritorijā vai šķērsot to tranzītā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti