Arodbiedrības veselības aprūpei nākamā gada budžetā prasa papildu 153,27 miljonus eiro

Pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) ierosinājuma sociālie partneri un Veselības ministrija trešdien, 9. oktobrī, kopīgi nolēma aicināt Ministru kabinetu iekļaut valsts budžeta 2025. gadam projektā Veselības ministrijas pieprasītos papildu 153,27 miljonus eiro, lai nepieļautu valsts veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes pasliktināšanos, teikts LVSADA paziņojumā medijiem.

LVSADA priekšlikums, kuru atbalstīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), tika izskatīts Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdē.

LVSADA atzīmēja: no vienas puses, gan Eiropas Komisija, gan OECD ir vērsušas uzmanību uz to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits strauji sarūk, turklāt novēršamā mirstība ilgstoši ir augsta. To veicina apstāklis, ka valdības finansējums veselības aprūpei ir zems un kā daļa no iekšzemes kopprodukta (IKP) – stagnējošs.

Tāpēc veidojas garas rindas pēc medicīniskajiem pakalpojumiem un zemā atalgojuma dēļ nozarē kritiski trūkst kvalificēta darbaspēka.

No otras puses, valdība pagaidām neplāno minētos trūkumus novērst. Gluži otrādi – kā daļa no iekšzemes kopprodukta (IKP) valdības finansējums veselības aprūpei samazināsies. VANA sēdes dalībnieki secināja, ka šāda valsts budžeta plānošana nopietni apdraud turpmāko veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris aicina vērtēt notiekošo: "Pagājušajā gadā Eiropas Savienībā iedzīvotāju skaits visstraujāk samazinājās Latvijā. Tomēr valdība plāno arī turpmāk badināt valsts veselības aprūpi. Zinot iepriekš minētos faktus, rodas jautājums: kuram tas ir izdevīgi?"

Keris LSM.lv norādīja, ka Finanšu ministrija piedāvājusi veselības aprūpei nākamā gada budžetā papildus piešķirt vien nepilnus 30 miljonus eiro.

LVSADA veselības aprūpei prasa piecreiz lielāku finansējumu – 153 miljoni eiro būtu aptuveni puse no tiem līdzekļiem, kas paredzēti veselības pamatnostādnēs, skaidroja Keris, norādot, ka papildu 153 miljoni eiro ir "dzīvošanas minimums". "Ja to līdzekļu nebūs, veselības aprūpes kvalitāte pasliktināsies."

Tikmēr LBAS priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja pauž nožēlu, ka valdības darbi neatbilst vārdiem un spēkā esošiem normatīvajiem aktiem: "Jau 2022. gada pavasarī, kad Ministru kabinets apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.–2027.gadam, bija skaidrs, kāds 2025. gadā būs veselības nozarei nepieciešamais finansējums. Diemžēl šobrīd pieprasītie papildu 153 miljoni ir tikai aptuveni puse no vajadzīgā, tātad – ir kritiski nepieciešami!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti