Dienas ziņas

Viesuļvētra "Miltons" šķērsojusi ASV Floridas štatu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Daļa jauniešu nezina, kādu profesiju izvēlēties

Karjeras nedēļā cenšas kliedēt jauniešu neziņu par profesijas izvēli

Jaunieši un pusaudži saskaras ar grūtībām izvēlēties profesiju un tālāko izglītības ceļu. Mainīgajā darba tirgū un tehnoloģiju attīstībā ir grūti saprast, kāda karjera būs pieprasīta nākotnē. Dažādu iespēju piedāvājums, it īpaši sociālajos medijos, jauniešos var maldīgi radīt sajūtu, ka nav jāiegulda daudz laika izglītībā un darbā, lai strauji gūtu lielu peļņu. Tādēļ šonedēļ Latvijas skolās notiek Karjeras nedēļa, kur jaunieši aicināti izzināt karjeras iespējas.

Šonedēļ jau 12. reizi Latvijas skolās norisinās ikgadējā Karjeras nedēļa, kuras laikā jaunieši kopā ar pedagogiem uzzina, ar kādiem izaicinājumiem katrs var saskarties izglītības un karjeras ceļā.

Daļai jauniešu skaidra redzējuma par nākotnes profesiju nav, daudz tiek minētas tā saucamās modernās profesijas, kas sola vieglu darbu ar lielu atalgojumu, tamdēļ motivācijas studijām īsti neredz.

Salaspils 1. vidusskolas direktore Inese Paidere stāstīja: "Viena no problēmām šajā gadsimtā ir vēlme ļoti ātri un daudz pelnīt. Šis ir viens motivators, kad jaunieši, iespējams, izskata potenciālas darba vietas, vadoties no tā,  cik liela būs alga, nepainteresējoties, nepapētot, ko tas prasīs."

Salaspils 1. vidusskolā mācās teju pusotrs tūkstotis bērnu. Lai atbalstītu viņus karjeras izvēlē, vietvara skolā nodrošina karjeras konsultantu, kurš ikdienā strādā ar 7. līdz 12. klases jauniešiem.

Salaspils 1. vidusskolas karjeras konsultante Solveiga Kotāne-Daukste norādīja: "Darba ir daudz, tās nav atsevišķas epizodes, atsevišķas nodarbības – individuālas vai grupu, tas ir ikdienas rutīnas process, kurā mēs veidojam šo karjeras telpu  ar viņiem pieņemamu, saprotamu sajūtu. Es viņiem saku – vislabākais, ko tu vari skolā izdarīt, ir iemācīties mācīties un tieši mācīties visu dzīvi arī būs jāprot. Stāstu, ka mūžizglītība ir labākais veids, kā noņemt no sevis to spriedzi un stresu, stresu par to, ka man ir jāizvēlas profesija un izglītība uz visu dzīvi."

Lai arī karjeras konsultantu nodrošināšana skolās ir pašvaldību individuāla izvēle, valsts piedāvā vairākas atbalsta funkcijas gan pašiem karjeras konsultantiem, gan jauniešiem un viņu vecākiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūras eksperte Līga Jeroščeva sacīja: "Organizējam dažādus atbalsta pasākumus karjeras konsultantiem, lai viņi pilnveidotu savu profesionālo kompetenci, piemēram, mēs organizējam gan tiešsaistes, gan klātienes seminārus. Gan arī dažādi resursi pieejami pašiem jauniešiem, piemēram, kā karjeras pašizpētes rīki, "niid.lv" karjeras izvēles testi."

Eksperti un arī skolās norādīja – jauniešiem karjeras izvēlē jānodrošina atbalsts gan skolā, gan ģimenē, gan arī vajadzīgs skaidrs valsts redzējums par vajadzīgajām profesijām un atbalstu tām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti