Saeima konceptuāli atbalsta ieceri iesaldēt atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu vadībai

Lai uz laiku iesaldētu atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu valdēs un padomēs, ceturtdien, 10. oktobrī, Saeima konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos Valsts prezidenta rosinātos grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

Ar grozījumiem iecerēts uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu, nosakot, ka tas nākamajos divos gados – no 2025. gada 1. janvāra līdz 2026. gada 31. decembrim –  nedrīkst pārsniegt šā gada 31. augustā noteikto apmēru.

"Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadības atalgojumam jābūt konkurētspējīgam, bet samērojamam ar budžeta iespējām. Vienlaikus jābūt pārskatāmiem datiem un skaidriem kritērijiem, pēc kādiem salīdzinām atalgojumu publiskajā un privātajā sektorā," iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie").

Iecerētie grozījumi uzdod Ministru kabinetam līdz nākamā gada 31. decembrim iesniegt Saeimā izvērtējumu par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību juridiskās formas atbilstību tām noteikto funkciju un uzdevumu izpildei.

Izmaiņas nepaciešamas, lai veicinātu samērīgu un valsts budžeta iespējām atbilstošu atlīdzības noteikšanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, minēts anotācijā. Valdes un padomes atlīdzībai jābūt konkurētspējīgai, bet sabalansētai ar uzņēmuma ilgtermiņa interesēm, akcionāru mērķiem un sabiedrības labklājību.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl otrajā – galīgajā – lasījumā. Tas notiks Saeimas sēdē 7. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti