Latvijas lauksaimnieku organizācijas: Metāna emisiju nodoklis mājlopiem būtu ievērojams slogs

Latvijas zemniekiem metāna emisiju nodoklis mājlopiem būtu ievērojams slogs, Latvijas Televīzijai sacīja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Dānijas valdība kopā ar citām iesaistītajām pusēm pieņēmusi lēmumu ieviest pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem ar nolūku tuvināt valsti mērķim līdz 2045. gadam panākt oglekļa neitralitāti. Izmaiņas paredz, ka Dānijā no 2030. gada tiks iekasēta nauda par katra lauksaimnieku īpašumā esošā mājlopa izdalītajām gāzēm.

LOSP vadītājs Gūtmanis vērtēja, ka šādas izmaiņas nav atbalstāma tendence. 

"Tie mērķi ir mazināt lopkopību un vienkārši spiest cilvēkiem ēst kaut ko citu – vai tā ir veģetāra pārtika, vai tā ir mākslīga pārtika, par ko daudz pasaulē dažādu pētījumu, ka mēs tā varam dzīvot. Mums tas šķiet nepieņemami. Un mums Latvijā lopkopjiem, man šķiet, tā būtu viena graujoša situācija," sacīja Gūtmanis.

LOSP vadītājs norādīja, ka Latvijas zemniekiem šāds nodoklis būtu ievērojams slogs.

"Skatoties uz to, ka mums ir vismazāk atbalsta maksājumu visā Eiropas Savienībā, šis būtu milzīgs papildu nodoklis. Lai mēs saprastu tādos absolūtos skaitļos, ko tas mums nozīmē, – ja Dānijā šis priekšlikums ir 100 eiro par govi, tad Latvijā 200 govju saimniecībai, kas ir tāda neliela, vidēji neliela saimniecība, tie būtu 20 000 [eiro] gadā. Es domāju, saimniecības ļoti daudzas apsvērtu iespēju, vai turpmāk strādāt pie šādas situācijas [ir rentabli], pat neskatoties uz to, ka mums katru gadu saimniecību skaits jau samazinās Latvijā," pauda Gūtmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti