Dienas ziņas

Atkritumu šķirošanā varētu būt labāks rezultāts

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Liepājā plāno samazināt apkures tarifus par 10 %

Liepājā par 10% plāno samazināt apkures tarifus

Liepājā sesto gadu turpinās pakāpeniska pāreja uz centralizētās siltumenerģijas apgādi, gāzes katlumājas aizstājot ar katlumājām, kurās tiek izmantota krietni lētāks,videi draudzīgāks kurināmais – šķelda. Ja vēl 2019. gadā šķeldas kā kurināmā īpatsvars pilsētā bija 61%, sākoties šī gada apkures sezonai, šis skaitlis būs jau aptuveni 90%. Attiecīgi turpina kristies arī apkures tarifi – arī šosezon tie varētu būt par aptuveni 10% zemāki, nekā iepriekšējā apkures sezonā. 

Siltumenerģijas tarifs Liepājā, kam jāstājas spēkā ar 1. oktobri, tāpat kā iepriekšējā apkures sezonā, būs mainīgs, nevis konstants. Iesniegtais pieteikums regulatoram liecina, ka tas varētu būt par 10% zemāks, nekā pērn.  

Liepājniece Linda: "Jauki. Jo rēķini ir ļoti lieli, mums ir divistabu dzīvoklis, un ziemā sanāk [maksāt] kopā ar komunālajiem nedaudz pāri 200 eiro."

Liepājnieks: Kaspars: "Tas jau ir pozitīvi, protams, ja kaut kas samazinās, jo tā inflācija mums aug, un tas ir normāli, ka kaut kas krītas."

Samazināt izmaksas izdevies, īstenojot pakāpenisku pāreju no gāzes katlumājām uz tādām, kurās apkurei izmanto krietni lētākus  atjaunojamos energoresursus. Pērn rudenī ekspluatācijā tika nodota četru megavatu šķeldas katlumāja, kuras uzdevums ir nodrošināt nepātrauktu Liepājas reģionālās slimnīcas situmapgādi, savukārt šomēnes identiska katlumāja darbu sāks līdzās jaunajam Liepājas cietumam. Katra no šīm katlumājām izmaksāja 3,2 miljonus eiro. Abās šajās lokācijās esošās gāzes katlumājas turpmāk būs kā rezerves variants.

SIA "Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons norādīja, ka jaunajam cietumam nepieciešami divi kurināmā veidi – pamatkurināmā un rezerves kurināmā veids: "Tad gan Zaļās birzs mikrorajons būs nodrošināts ar rezerves kurināmo, gan arī cietums būs nodrošināts ar rezerves kurināmo."

Vēl 2019. gadā šķeldas kā kurināmā īpatsvars Liepājā bija 61%, bet tagad tas jau tuvojas 90%, norādīja Jansons. 

2022. gadā liepājnieki maksāja gandrīz 102 eiro par megavatstundu; pērn tas bija 91 eiro, bet šobrīd tie ir 90 eiro, bet no oktobra – vēl līdz 10% mazāk, nekā līdz šim.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti