Jauniešu vidū joprojām populāras ir arī uzņemējdarbības studiju programmas

Tuvojas laiks, kad jauniešiem jāizvēlas, kādā augstskolā un studiju programmā mācīties. Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, jauniešu vidū joprojām populāras ir arī studiju programmas, kas saistītas ar uzņēmējdarbību. Piemēram, par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes programmām interese pēdējos gados ir pieaugusi, un uz vienu budžeta vietu studiju programmā Uzņēmējdarbība un vadīšana pērn pieteikušies pat 14 jaunieši. Arī Latvijas Universitātē (LU) studiju biznesa vadības programmā konkurss ir nemainīgi liels – uz vienu budžeta vietu pretendē 19–20 jaunieši.

Jauniešu vidū joprojām populāras ir arī uzņemējdarbības studiju programmas
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes lektore un pētniece Tatjana Ņikitina pastāstīja, ka jau vairākus gadus Latvijā, Lietuvā, Polijā, Ukrainā un Bulgārijā notiek pētījums par to, vai 1. kursa augstskolu studenti nākotnē vēlas kļūt par uzņēmējiem. Latvijā visaugstāk jaunieši novērtēja savu proaktivitāti, novatoriskumu un radošumu, viszemāk – spēju uzņemties risku. Bet piecu valstu vidū visgatavākie uzsākt uzņēmējdarbību ir lietuvieši.

"Šogad mēs turpināsim savākt jaunus datus un skatīties, jo krietni mainījušies dzīves apstākļi ne tikai mums, bet arī Polijā un Ukrainā," sacīja  Ņikitina.

Skolēni aktīvi iesaistās biznesa izglītības programmās; aicina sakārtot likumdošanu

Organizācija "Junior Achievement Latvia" skolās nodrošina dažādas biznesa izglītības programmas. Organizācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns norādīja, ka

Latvijā biznesa izglītības programmās iesaistījušies jau vairāk nekā 150 000 skolēnu, un arī OECD pētījumi liecina, ka situācija Latvijā ar katru gadu uzlabojas.

"Latvijā jaunieši ar gatavību uzsākt uzņēmējdarbību ir 2. vietā Eiropas Savienībā un 8. vietā starp visām OECD valstīm. Un arī ar mūsu jauniešu iesaisti start-up mēs esam 5. vietā starp visām OECD valstīm un 3. vietā Eiropas Savienībā. Tas nozīmē to, ka mūsu jaunieši ir krietni gatavāki nekā vidēji Eiropas valstu jaunieši," vērtēja Krievāns.

Viņš norādīja, ka 22% jauniešu, kas beidz "Junior Achievement Latvia" programmas, arī iesaistās uzņēmējdarbībā, tomēr ir arī lietas, pie kā jāpiestrādā:

"Jāstrādā ir gan pie pedagogu izglītošanas, gan, protams, pašu skolēnu iesaistes. Un arī likumiskā bāze būtu jāsakārto, jo šobrīd mācību uzņēmumi tiek reģistrēti tikai "Junior Achievement Latvia" paspārnē,

bet būtu jāiedod juridisks, valstisks regulējums, kas iedod skolēnu mācību uzņēmumiem arī statusu un iespēju atvērt kontu.

Ja jaunietis ir jaunāks par 18 gadiem, tad tas faktiski nav iespējams."

Uzņēmējdarbības prasmju un zināšanu ieguve kļūst arvien labāka

LU no 1. jūlija darbu sākusi jaunā Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte, kurā apvienotas līdzšinējā Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte un Sociālo zinātņu fakultāte. Jaunās fakultātes dekāns, profesors Jānis Priede vērtēja – lai jauniešiem rastos vēlme kļūt par uzņēmējiem, svarīgi, kāda ir uzņēmējdarbības vide:

"Par laimi, Latvijā jau ir šie "vienradži" – uzņēmumi ar dažādām interesantām precēm un pakalpojumiem, kas arī ļoti veiksmīgi konkurē globālajā vidē. Protams, mēs vienmēr varam teikt, ka visi nevar būt uzņēmēji, jo visiem nav spēju uzņemties risku, bet es domāju, ka

Latvijā šī vide, kurā var iegūt prasmes un zināšanas gan par uzņēmējdarbību, gan finanšu pratību, kļūst arvien labāka. Pakāpeniski arī uzlabojas situācija ar finanšu pieejamību."

Globālā un digitālā vide, kas strauji attīstās, ir ļoti piemērota tieši jauniem uzņēmējiem jaunu tirgu sasniegšanā, vērtēja Priede:

"Šodienas digitālās ekonomikas apstākļos ir lieliska iespēja sasniegt ļoti daudzus tirgus. Universitātē tā ir tāda lieliska iespēja, kamēr vēl mācās un studē, izmēģināt visas veiksmes un neveiksmes. Mēs visi šeit mācāmies, lai gan mēs mācāmies visu dzīvi. Ir vienkārši jāmēģina un jādara."

Pēc "Lursoft" datiem, šogad pirmajā pusgadā Latvijā nodibināti 4675 jauni uzņēmumi, kas ir par 106 mazāk nekā pērn. Likvidēti ir 5018 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti