Rīta Panorāma

Ar grandiozu šovu noslēdzas Parīzes olimpiskās spēles

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Latvijā laba arbūzu un meloņu raža

Arbūzu un meloņu audzētāji: Latvijā šogad laba raža

Lai gan vēl aizvien daudzi ir pārsteigti dzirdot, ka Latvijā var izaudzēt labu un lielu arbūzu un meloņu ražu, pamazām šo lielo ogu audzētāju kļūst arvien vairāk. 15 kilogramus smags arbūzs vairs nav nekas neparasts Latvijas klimata apstākļos.

Emīls Nils Gaišprātis rāda paša izaudzētus arbūzus: "Lūk, šī ir šķirne 'Odisejs', ļoti smags arbūzs, aptuveni būs pie 15 kilogramiem. Blakus man ir 'Zloto Wolicy' dzeltenie arbūziņi. Viņi aug svarā līdz trīs kilogramiem."

Vilcē 15 gadus vecais Emīls audzē arbūzus viena hektāra platībā. Viņš stāsta, ka šogad raža padevusies laba: "Arbūzu raža šogad tiešām ir ļoti patīkama, ļoti liela, bagātīga. Ir bijuši silti laikapstākļi. Mums paveicās, ka bija ļoti silts pavasaris."

Emīls pirmo arbūzu izaudzējis desmit gadu vecumā, bet šobrīd viņam uz lauka jau ir trīs tūkstoši stādu.

"Es zināju, ka gribu kaut ko audzēt, bet nezināju, ko. Stāvēju pie veikala plaukta un skatījos uz sēklu paciņām. Ieraudzīju arbūzu sēklu paciņu. Nopirku, iesēju uz palodzes istabā. Pēc tam iestādīju siltumnīcā. Mani pārsteidza, ka Latvijā var izaudzēt, toreiz bija 9 kilogramus smags arbūzs izaudzis," stāsta Emīls.

Par arbūzu un meloņu ražu šogad nesūdzas arī Andrejs Kondratjuks, kurš ar to nodarbojas jau desmit gadus.

Šogad gan daļu ražas nedaudz pabojājusi nesen kā piedzīvotā vētra. "Šitādu jau var ņemt nost. Pat smarža jau ir. Nedaudz pastāvēs un būs ok. Šādā mitrumā tie var pārdzerties un sprāgt pušu," stāsta Kondratjuks.

Audzētāji uzsver, ka Latvijā var izaudzēt labu arbūzu un meloņu ražu. "Es uzskatu, Latvijā hibrīdās šķirnes aug ļoti labi. Tās, man liekas, mūsu klimatisko apstākļu dēļ ir daudz saldākas un garšīgākas nekā dienvidu zemēs," saka Andrejs Kondratjuks.

"Latvijā var izaudzēt arbūzus un pat gardākus nekā ārzemēs, jo mums ir ļoti pateicīgi laikapstākļi, kad ir siltāks un vēsāks. Arbūzi dabū kontrastu, un veidojas saldums," skaidro Emīls Nils Gaišprātis.

Kondratjuks zina stāstīt, ka Latvijā arbūzus un melones nu jau audzē daudzi, tomēr vēl par maz: "Būtu vajadzīgs apjomos tā, lai Latvijas arbūzu un meloņu tirgū būtu vairāk. Pārdot nav problēmu. Mums bāze ņem jebkuru daudzumu. Es nevaru tik daudz izaudzēt, cik viņi būtu gatavi realizēt."

Lai gan arbūzu un meloņu audzēšana ne visiem padodas, tie, kam ir brīva zeme, tiek aicināti pamēģināt. "Tā kā arbūzi ir ļoti cimperlīgi, nākas nedaudz pastudēt vai arī vienkārši pirmo gadu pamēģināt iestādīt, un vai cilvēkam ir zaļie pirkstiņi. Viņš jau sapratīs, vai viņam veiksies vai neveiksies," piebilst jaunais lauksaimnieks.

"Es esmu tagad pensionēts kultūras darbinieks. To, ka manas saknes no laukiem, to asinīs it kā jūt. Bet es visu dara uz sajūtām, tikai uz sajūtām. Ne es esmu par agronomu mācījies, ne es esmu traktorists, bet uz traktora strādāju," atklāja nu jau pieredzējušais saimnieks.

Jāatzīst, ka Latvijas arbūzi un melones garšo patiešām lieliski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti