Rotaļlietas Eiropas Savienībā kļūs drošākas – aizliegs hormonālo sistēmu ietekmējošas ķīmiskas vielas

Vecāku pienākums ir rūpēties par savu bērnu drošību – ne tikai atrodoties uz ielas, automašīnā, pie ūdenstilpes vai kādā citā vietā, bet arī bērnam spēlējoties ar rotaļlietām. Savukārt rotaļlietu ražotājiem būtu jāražo rotaļlietas, kas ir maksimāli drošas un nekaitīgas to lietotājiem. Un šeit ir vieta izaugsmei, tādēļ, lai samazinātu rotaļlietu kaitīgumu un palielinātu to drošumu, notiek darbs pie Eiropas Savienības līmeņa noteikumu atjaunināšanas.

Lai gan Eiropas Savienības tirgus ir viens no drošākajiem pasaulē, patērētāju rokās joprojām nonāk bīstamas rotaļlietas. Eiropas Savienības ātrās brīdināšanas sistēmā par bīstamiem patēriņa produktiem 2022. gadā visvairāk ziņots tieši par bīstamām rotaļlietām. Lai risinātu problēmu, Eiropas Komisija jau 2023. gadā ierosināja priekšlikumu, kura mērķis bija samazināt blokā pārdoto nedrošo rotaļlietu skaitu, īpašu uzmanību pievēršot tiešsaistes tirgum. Tajā pašā laikā mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgus konkurences apstākļus kā Eiropas Savienībā ražotajām rotaļlietām, tā importētajām rotaļlietām.

Īpaša uzmanība rotaļlietu drošuma noteikumu pārskatīšanā pievērsta kaitīgajām ķīmiskajām vielām, kuras var atrast daudzās bērnu rotaļlietās un apdraud viņu veselību un attīstību.

Rotaļlietas Eiropas Savienībā kļūs drošākas – aizliegs hormonālo sistēmu ietekmējošas ķīmiskas vielas
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Jauni aizliegumi ķīmiskām vielām, kas ietekmē hormonālo sistēmu

Jaunie noteikumi saglabā aizliegumu lietot kancerogēnas, mutagēnas vai reproduktīvajai sistēmai toksiskas vielas, vienlaikus ieviešot jaunus aizliegumus attiecībā uz endokrīno sistēmu traucējošām ķīmiskām vielām.

Šis termins aptver simtiem dažādu ķīmisko vielu, kas var ietekmēt hormonu darbību organismā.

Saskaņā ar Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras pētījumiem endokrīno sistēmu traucējošie faktori var būt atbildīgi par spermatozoīdu skaita samazināšanos, kā arī pieaugošu dažu vēža veidu gadījumu skaitu.

Eiropas Savienības līmeņa pētījumā, kas veikts pagājušajā gadā, 26 dalībvalstu iestādes pārbaudīja vairāk nekā 2400 dažādu produktu un konstatēja, ka vairāk nekā 400 no tiem pārkāpj Eiropas Savienības ķīmisko vielu likumus.

Par secinājumiem stāsta Zviedrijas ķimikāliju aģentūras pārstāve Karīna Rumara: 

"Neatbilstība konstatēta 52% elektroierīču. Tas ir lielākais neatbilstības apjoms starp visām produktu kategorijām. Šeit piemēri ir elektriskās rotaļlietas, lādētāji, kabeļi un austiņas. Ja skatāmies uz sporta aprīkojumu, neatbilstība bija 18% gadījumu.

Trešā kategorija ir rotaļlietas, un te neatbilstība bija 16%. Kā piemērus var minēt ar vannošanos vai atpūtu pie ūdens saistītas rotaļlietas, lelles, kostīmus, rotaļu paklājiņus, plastmasas figūras, āra aktivitāšu rotaļlietas."

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad Eiropas Savienība mēģina cīnīties pret kaitīgām ķīmiskām vielām vidē. Jau 2020. gadā Eiropas Komisija pieņēma savu jauno ķīmisko vielu stratēģiju, kas ir daļa no Eiropas zaļā kursa. Stratēģija ietvēra aizliegumu izmantot patērētājiem kaitīgākās ķīmiskās vielas, piemēram, rotaļlietās, kosmētikā, mazgāšanas līdzekļos un citur, līdz ar to tiek izstrādātas izmaiņas dažādos Eiropas Savienības mēroga noteikumos.

Jāievēro arī kiberdrošības prasības

Attiecībā uz rotaļlietām atjauninātie noteikumi gan neparedz tikai kaitīgo vielu skaita samazināšanu. Turpmāk visām rotaļlietām, kas tiek pārdotas Eiropas Savienībā, būs jābūt digitālajai produkta pasei, un tajā būs sīki norādīta atbilstība drošuma noteikumiem. Tas uzlabos rotaļlietu izsekojamību un ļaus vieglāk veikt tirgus uzraudzību un muitas pārbaudes. Patērētājiem būs viegli pieejama drošības informācija un brīdinājumi, piemēram, izmantojot kvadrātkodu.

Tāpat rotaļlietām būs jāatbilst nesen atjauninātajiem vispārīgajiem produktu drošuma noteikumiem, piemēram, attiecībā uz pārdošanu tiešsaistē, ziņošanu par negadījumiem, patērētāju tiesībām uz informāciju un tiesiskās aizsardzības līdzekļiem.

Atjauninātajos noteikumos arī paredzēts, ka rotaļlietām, kurās izmantots mākslīgais intelekts un uz kurām attiecas jaunais Mākslīgā intelekta likums, būs jāatbilst kiberdrošības, personas datu aizsardzības un privātuma prasībām. Digitāli savienotu rotaļlietu ražotājiem būs jāievēro Eiropas Savienības kiberdrošības noteikumi un jāņem vērā riski, kas apdraud bērnu psihisko veselību un kognitīvo attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti