Lietuvā asas diskusijas par aizsardzības nodevu 10% apmērā apdrošināšanā

Lietuvā asas diskusijas par Lietuvas Finanšu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz daļai apdrošināšanas līgumu noteikt tā dēvēto aizsardzības nodevu 10% apmērā, ar kuru no nākamā gada jūlija plānots papildināt Valsts aizsardzības fondu. Tātad šī nauda aizies valsts drošības stiprināšanai. Arī Igaunija vāc naudu savas drošības stiprināšanai un galvenokārt tāpēc arī gatavojas palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi vēl par diviem procentpunktiem – līdz 24%.

Lietuvā drošības iemaksu ierosināts iekasēt no prēmijām par nedzīvības apdrošināšanas līgumiem, izņemot transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas prēmijas, ko maksā iedzīvotāji.

Jaunais nodoklis skartu mājokļa apdrošināšanu, automašīnu apdrošināšanu un papildu veselības apdrošināšanu, ko iedzīvotājiem nodrošina darba devēji.

Tas attiektos uz apdrošināšanas līgumiem, kas noslēgti, grozīti vai atjaunoti pēc 2025. gada 1. jūlija.

Ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite gan norādīja, ka, ņemot vērā neseno vētru un tās sekas, cilvēki būtu jāmudina apdrošināties, nevis jāierobežo.

"Nesenie vētras postījumi, maksājumi, ko saņēma Viļņā sabrukušās daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji, ir spilgts pierādījums tam, ka lēmums apdrošināties var kļūt ārkārtīgi svarīgs ārkārtas situācijās," norādīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka inflācijas un ģeopolitisko izaicinājumu dēļ dažādi apdrošināšanas veidi ir kļuvuši dārgāki, daži pat vairāk nekā par 100%, savukārt "līguma nodoklis" nav vienīgais aizsardzības finansēšanas veids.

Tiek pieļauts, ka no šāda nodokļa nākamgad varēs iegūt papildu 50 miljonus eiro. Aizsardzības finansēšanai jau ir paaugstināts ienākuma nodoklis un akcīzes nodoklis degvielai. "Šāds līguma nodoklis nekādā ziņā nav vienīgais veids, kā finansēt aizsardzību," uzsvēra ministre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti