Pēc neveiksmīgās bērnu nometnes sola pārskatīt tūrisma firmu licencēšanas kārtību

Pirmdien Latvijā atgriezās daļa no bērniem un jauniešiem, kuri bija devušies uz "Fisom" sērfošanas nometni Portugālē, bet rīkotāju bezatbildības dēļ netika atpakaļ uz mājām. Ekonomikas ministrija sola pārskatīt tūrisma firmu licencēšanas kārtību.

Pēc neveiksmīgās bērnu nometnes sola pārskatīt tūrisma firmu licencēšanas kārtību
00:00 / 03:34
Lejuplādēt

Pirmdien mājās nokļuvis 81 ceļotājs no Spānijas, bet vēl daļa pirmdien izbrauca no Varšavas un mājās ieradīsies otrdien. Pavisam Latvijā nogādās trīs ceļotāju grupas jeb 147 Latvijas iedzīvotājus. Situācijas risināšanā iesaistījās gan Ārlietu ministrija, gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Šī repatriācija notika tā iemesla dēļ, ka "Fisom" nespēja pildīt savas saistības. Proti, nometnes organizatori bija pazuduši bez vēsts, un bērni netika mājās. Jauniešiem nācās nakšņot uz ielas, un ar ceļojuma galveno atbildīgo – "Fisom" īpašnieku Matīsu Dālbergu – neesot bijis iespējams sazināties. Daļa no vecākiem sola prasīt kompensācijas par nesaņemto pakalpojumu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs šai firmai jau ir anulējis tūrisma operatora licenci, un turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu patērētāju tiesību uzraugs informēšot tuvākajā laikā, jo pašlaik prioritāte ir bērnu un arī pieaugušo nogādāšana atpakaļ Latvijā.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis sarunā ar Latvijas Radio atzina, ka jau ir identificētas vairākas problēmas, un sola pārskatīt tūrisma pakalpojumu sniedzēju licencēšanas kārtību.

"Šī ir bijusi tāda skaudra mācība. Un laikam tā lielā lieta ir, ka tiešām nevarētu būt situācijas, kurās pieaugušo bezatbildības dēļ tiek pakļauti riskam bērni. Šobrīd jau mēs esam šajā procesā identificējuši pāris lietas, kas būtu jāuzlabo attiecībā uz licencēšanas kārtību un uz uzraudzību. Arī uzraudzības maksas būs jāpārskata," atzīmēja Miezainis.

Lai arī firma "Fisom" pirms vairākām dienām solīja sniegt plašāku skaidrojumu par notiekošo, pagaidām skaidrojuma nav. Tikmēr Valsts policija jau sākusi resorisko pārbaudi par skandālā ierauto tūrisma operatoru "Fisom", lai noskaidrotu, vai nav noticis noziedzīgs nodarījums.

KONTEKSTS:

Spānijā iestrēga vairāk nekā 100 bērni un jaunieši, kam apsolītā sērfošanas nometne Portugālē beidzās, vēl neiesākusies. Daļa vecāku devās pēc bērniem ar automašīnām, citi brauc mājup ar tuvinieku vai apdrošinātāju iegādātām aviobiļetēm. Pārējiem Latvijas valsts palīdzēja atgriezties ar autobusiem.

Tūroperators "Fisom", kurš bija atstājis savus klientus likteņa varā, faktiski ir organizējis nelegālu nometni ārzemēs, atzina Bērnu aizsardzības centrā, kura praksē šis ir pirmais tāds gadījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti