Tirgotājiem no septembra pārtikas produktu cenu zīmē būs jānorāda ražotājvalsts

Valdība otrdien, 13. augustā, vienojās par kārtību, kādā pārtikas veikalos jāizvieto norāde par valsti, kurā ražots pārtikas produkts. Tas darīts ar mērķi uzlabot pircēju informētību, ļaujot tiem izdarīt personīgajās vērtībās un prioritātēs balstītus lēmumus. Produkta ražotājvalsts tirgotājiem būs jānorāda no 2024. gada 1. septembra.

Informācija par ražošanas valsti pēc tirgotāja izvēles būs jānorāda produkta cenu zīmē pie produkta vai produktu grupas.

Ja visi veikalā esošie produkti ražoti vienā valstī, tad norādei jābūt pie tirdzniecības vietas.

Tirgotājiem no septembra pārtikas produktu cenu zīmē būs jānorāda ražotājvalsts
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Valsti, kurā ražots produkts, varēs norādīt rakstveidā ar valsts nosaukumu vai tās karoga attēlu. 

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kāpēc šobrīd šis temats ir aktualizēts, ir ģeopolitiskā situācija, tā informē Zemkopības ministrijā (ZM). Paredzams, ka izmaiņas ļaus pircējiem izvēlēties neatbalstīt agresorvalstis, pērkot tajās ražotu produkciju, kā arī pievērsīs uzmanību vietējam produktam.

Lai neizceltu agresorvalstu produktus, kuri ražoti Krievijā vai Baltkrievijā, valsti paredzēts norādīt tikai rakstveidā.

Tā kā noteikumi neparedz papildu prasības informācijas iegūšanai par valsti, kurā ražots pārtikas produkts, tirgotājiem ļauts izmantot tikai tās ziņas, kuras par pārtikas produktu ir norādījis pārtikas apritē iesaistītais uzņēmējs. 

Ja informācija par valsti tirgotājam nebūs pieejama, valsts nosaukuma vietā tiks norādīts teksts "Valsts – nav ziņu".

Valdība uzdeva ZM savā tīmekļvietnē publicēt vadlīnijas, kurās skaidrots, kā no marķējumā vai pavaddokumentos, vai preces piegādātāja citā veidā sniegtajā informācijā pieejamajām ziņām identificēt valsti, kurā produkts ražots.

Gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, gan darba devēji aicināja valdību nesteigties ar šo noteikumu pieņemšanu, jo uzskata tos par nepilnīgiem, viņu ieskatā patērētāji no šiem noteikumiem neiegūs, bet tirgotājiem un ražotājiem tie radīs papildu galvassāpes.  

Piemēram, valdības sēdē izskanēja iebildumi, ka daudziem produktiem izcelsme ir norādīta Eiropas Savienība, taču, tā kā tā nav valsts, bet likums prasa norādīt valsti, tad pie cenu zīmes nāksies rakstīt "nav zināms", kas diez vai vairos patērētāju uzticēšanos un vēlmi iegādāties šo preci. Tomēr valdība nolēma jautājumu neatlikt.

Jaunā prasība stāsies spēkā no šā gada 1. septembra. 

Tirgotājiem nebūs papildu laiks prasību ieviešanai, taču Pārtikas un veterinārais dienests pirmajos sešos mēnešos pārbaudēs piemēros principu "Konsultē vispirms".

KONTEKSTS:

Saeima aprīlī grozīja likumu, nosakot, ka pārtikas tirdzniecības vietās cenu zīmēs vai pie tām no 1. septembra būs jānorāda valsts, kurā prece ir ražota, bet precīzā kārtība, kā to darīt, bija jāpieņem valdībai.

Ar ierosinājumu pie pārtikas cenu zīmēm veikalos likt produkta izcelsmes valstu karodziņus, tādējādi skaidrāk norādot, no kurienes nāk attiecīgais produkts, sākotnēji nāca zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS). Taču ieceri kritizēja uzņēmēji un tirgotāji, norādot, ka tas būs nesamērīgs slogs, un apšaubot, ka iedzīvotāji atpazīs visu valstu karogus. Pēc debatēm komisijā deputāti nolēma ieceri precizēt, ļaujot norādīt ražošanas valsti arī rakstveidā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti