Panorāma

Lūdz pārtraukt sadarbības līgumus ar agresorvalstīm

Panorāma

Ukrainas rabīns Kijivā apglabā savu nogalināto dēlu

Protestē pret SVF misiju atsākšanu Krievijā

Baltija, Polija un vēl 5 valstis protestē pret Starptautiskā valūtas fonda plāniem atsākt misiju Krievijā

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nākamnedēļ plāno sūtīt savus darbiniekus uz Maskavu, lai pirmo reizi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pārskatītu Krievijas ekonomiku. Šis solis ir izraisījis dusmas un sašutumu Eiropā. 9 valstu, tostarp arī Baltijas valstu un Polijas, finanšu ministri nosūtījuši vēstuli SVF vadītājai Kristalinai Georgijevai, aicinot to nedarīt, jo Krievijas diktators Vladimirs Putins to izmantos saviem propagandas nolūkiem. 

Vašingtonā bāzētais SVF bieži tiek raksturots kā "pēdējais aizdevējs", jo tieši te krīzes laikā valstis meklē finansiālu palīdzību. Tagad fonda amatpersonas saposušās doties uz Krieviju. Sākotnēji fonds gribēja rīkot tikšanos kādā trešajā valstī, taču galu galā pieņēma Kremļa nosacījumu doties uz Maskavu. 

Ukrainu atbalstošās valstis ir pārskaitušās par šādu soli un nosūtījušas SVF vēstuli.

Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Islandes, Dānijas, Norvēģijas un Polijas finanšu ministri vēstulē SVF vadītājai Georgijevai norādījuši: "To Krievijas režīms neapšaubāmi izmantos propagandas nolūkos (..) Šāda rīcība radītu būtiskus riskus SVF reputācijai."

Ukrainas atbalstītāji apgalvo, ka, apmeklējot Krieviju, SVF sūta vēstījumu, ka attiecības ar Maskavu normalizējas, neskatoties uz tās nepārtraukto neizprovocēto agresiju Ukrainā. Ministri arī brīdinājuši, ka šis brauciens var atturēt Ukrainu atbalstošas valstis izmantot SVF palīdzības sniegšanu Kijivai. 

Plānots, ka SVF vadītāju Georgijevu iztaujās piektdienas eirozonas finanšu ministru neformālās sanāksmes laikā Budapeštā, tiesa gan – 9 vēstules parakstītāji tajā nepiedalās ministru līmenī, jo boikotē Ungārijas rīkotos pasākumus saistībā ar tās prokremlisko nostāju. 

SVF skaidroja, ka tā amatpersonām ir jābrauc uz Krieviju, jo tā ir viena no 190 organizācijas dalībvalstīm un to paredz līgumsaistības. 

"Fondam un tā dalībvalstīm ir savstarpējas saistības veikt konsultācijas saskaņā ar SVF Statūtu 4. pantu [saskaņā ar kuru SVF rīko ikgadējas diskusijas ar katras dalībvalsts amatpersonām]," teikts fonda paziņojumā.

Tikmēr Ukrainas atbalstītāji uzdod jautājumu: "Kādus ieteikumus SVF vēlas sniegt Krievijai šo konsultāciju beigās – kā labāk vadīt kara ekonomiku?"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti