Vīnogu raža šogad daudzviet laba un agrāka, Vidzemē – sliktāka pavasara salnu dēļ

Vīnogu raža šogad daudzviet ir laba un arī agrāka, nekā ierasts, bet Vidzemē zemākas ražas pavasara salnu dēļ. Lai arī šajā reģionā audzētāji prognozē zemāku ražu, tomēr vīnogu kvalitāte ir augsta. Brīvdienās pašmāju un arī kaimiņvalstu vīnkopji pulcēsies ikgadējā Baltijas valstu vīnogu izstādē.

Vīnogu raža šogad daudzviet laba un agrāka, Vidzemē – sliktāka pavasara salnu dēļ
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Bauskas novada Ceraukstes pagastā vīnogu stādu audzētājs Gatis Kužums aptuveni hektāra platībā audzē ap 500 dažādas vīnogu šķirnes uz lauka un arī siltumnīcās. Pie Kužuma cilvēki dodas arī iegādāties vīnogu stādus, tostarp brauc arī lielas saimniecības no kaimiņvalstīm. Ik gadu vidēji novāc piecas līdz septiņas tonnas vīnogu, šogad raža ir gana laba un nākamgad būšot vēl labāka, prognozēja audzētājs.

"Sezona var teikt, ka ir laba, ja vien nebūtu vēl tas baigais mitrums, bet kopumā sezona ir laba un gara, gara vasara. Tā kā cukurs tagad arī kāpj visiem vīnogās, bet nākamais gads būs vēl labāks, jo ir labi laika apstākļi un pumpuros aizmetās ķekari, tāpēc nākošais gads būs bagāts gads," sacīja Kužums.

Vīnogu audzētājs Gatis Kužums
Vīnogu audzētājs Gatis Kužums

Kužums sacīja, ka slimības savukārt šogad būtiski nav ietekmējušas vīnogu ražu un arī lapseņu šogad tikpat kā neesot, taču daļu ogu no lauka ik gadu noēd vēl arī jenotsuņi, kā arī izaicinājums vasarās ir neprognozējamā krusa. 

Tikmēr Līgatnes vīna darītavas saimnieks Ainārs Vanags, runājot par vīnogu ražu, gan iezīmēja citādu situāciju, jo Vidzemi pavasarī skāra stipras salnas un viņam vīnogu lauks pamatīgi apsalis. Daļa vīnogu saimniecībā jau novākta un daļa šķirņu vēl nogatavojas, bet vīnkopis lēsa, ka šogad novāks vien 20% no pilnas ražas.

Vanags pauda: "Tās salnas mūs ietekmē, to ražas lielumu, bet kvalitāte šogad ir ļoti laba, jo saule bija ļoti pietiekami un siltums pietiekams, nu, tas, kas vīnogām tieši patīk. Un mitrums pa vasaru arī pietika, un, ja nebūtu apsalis, tad tā raža būtu iespaidīga. Šogad tur varbūt būs pustonna – tas ir ap 500 litri vīna. Pilnai ražai vajadzētu būt 5 tonnas no hektāra, bet tas ir tikai tā, kad mēs sarunātu ar lapsenēm, krusu, lietu, vēju, salnām un visu, visu, un pēc tam, ja to agrotehniku varētu vēl labi atstrādāt un saprast, tad arī varētu virzīties uz to pilno ražu. Tur, Bauskas pusē, viņiem ir divas vai trīs nedēļas krietni agrāk, tur ir cita agrotehnika, bet šeit - Vidzemē - ir tā skarbāk, un mums pie tā ir vēl jāstrādā, tas ir tāds ieguldījums nākotnē."

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības vadītājs Ričards Ivanovs arī norādīja, ka

šajā pavasarī Vidzemē kopumā saimniecības cieta no aukstajām naktīm maijā, savukārt Kurzemē un Zemgalē apstākļi bija labvēlīgāki, un šī gada siltā vasara devusi labu ražu.

Kopumā izskatās, ka gads būs labs un raža pēc šķirnēm ir ātrāk kā parasti ierasts. Kopumā izskatās, ka tirgus arī nedaudz aug, jo katru gadu tiek arī stādītas mazliet klāt vīnogas platībās. Daudz izskatās, ka ir tajā sākumstadijā, kas mēģina, jo jāsaprot, ka Latvija nav tradicionāla vīnogu zeme, un katrā vietā ir jāpamēģina, kādas šķirnes iet un kā pats dārznieks tiek galā ar dārzu, kā viņu var sakopt, kādas tehnoloģijas izmantot. Tad arī lēnā garā attīstās tā vīnogu audzēšana gan galdam, gan arī vīnam. Vispirms mums jāpiepilda savs tirgus, un tad mēs droši vien runāsim arī par eksportu," atzīmēja Ivanovs.

Šajā sestdienā Bauskas pils pagalmā noritēs Baltijas valstu vīnogu izstāde, kur pulcēsies gan pašmāju lielākie audzētāji, gan arī vīnkopji no Lietuvas un Igaunijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti