Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Okupācijas muzeja galvenā krājuma glabātāju Taigu Koknēviču un mākslinieci Vitu Lukstiņu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar LDDK prezidentu Andri Biti

Darba devēji: Finanšu ministrija apturējusi darbu pie nodokļu izmaiņām

Nodokļu sistēmas izmaiņu grupa apturējusi darbu pie nodokļu reformas, tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Bite stāstīja, ka Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupa vairāk nekā pusotru gadu katru nedēļu analizēja visus esošos nodokļus, kur pamatmērķis esot bijis darbaspēka nodokļu sloga konkurētspējas palielināšana. Taču trešdien, 12. jūnijā, Finanšu ministrija esot paziņojusi, ka Latvijas "budžeta ieņēmumi un plāni ir diezgan švaki un mēs neko nevaram mainīt, gaidīsim labākus laikus", klāstīja Bite.

Novērtē LSM.lv!

Novērtē LSM.lv!

LSM.lv ik dienu cenšas uzlabot savu darbu un kļūt jums arvien noderīgāks. Tāpēc vēlamies uzzināt, kas jūs mudinātu biežāk atvērt mūsu vietni. 

Lūdzu, novērtējiet LSM.lv , spiežot uz šīs "Norstat" saites.

"Pirmo reizi izskanēja šādi argumenti. (..) Nedēļas laikā kaut kas notika. Viss ir apstājies. Pilnīgi neizskaidrojami, kas šādu lēmumu pieņēma, kas ir pa nedēļas laiku noticis, kāpēc divu gadu darbs ir vējā," pauda LDDK prezidents. 

Bite norādīja, ka Finanšu ministrija aizbildinājusies ar to, ka, lai turpinātu darbu pie nodokļu sistēmas izmaiņām, jāsagaida ekonomikas prognozes rudenī.

Viņš norādīja, ka Finanšu ministrijas sadarbības partneri esot bijuši ļoti vīlušies par ministrijas lēmumu, kas paskaidrots ar to, ka šobrīd "vienkārši nav labākie laiki kaut ko darīt". Darba grupas biedri vēlas saņemt skaidrojumu no finanšu ministra Arvila Ašeradena par to, kāpēc tālākie procesi nodokļu sistēmas reformēšanai ir jāaptur. 

Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādāšanai izveidotā Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupa ir valdības koalīciju veidojošo partiju izveidota koleģiāla, koordinējoša konsultatīvā platforma nodokļu politikas jautājumos ar mērķi koordinēt sadarbības partneru prioritātes nodokļu politikas plānošanai turpmākajiem gadiem. Grupas sēdēs tiek pieaicināti arī eksperti no citām ministrijām, Latvijas Bankas, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Valsts ieņēmumu dienesta, Ārvalstu investoru padomes, kā arī valdības sociālo un sadarbības partneru – LDDK, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības – pārstāvji.

Bite norādīja, ka sociālie partneri turpinās uzstāt uz darba grupas turpināšanu, vajadzības gadījumā vēršoties pie premjeres, lai lūgtu finanšu ministru turpināt darbu.

"Nav normāli, ka labos laikos mums saka, ka nodokļu sistēma nav maināma, jo visiem naudas pietiek, viss ir labi, bet sliktos laikos – tad, kad ir nepieciešams veikt izmaiņas un nepieciešams ekonomiku restartēt, – mums saka, ka mēs to nevaram, jo ir slikti laiki," sacīja Bite. 

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") iepriekš atklāja, ka koalīcija vēl apspriež, kā mainīt darbaspēka nodokļus, taču ideja esot absolūti skaidra – nodokļu slogs no darbaspēka būtu jāpārceļ uz patēriņu.

Finanšu ministrs arī nāca klajā ar ideju Latvijā celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi par vienu procentpunktu – no līdzšinējā 21% līdz 22%, lai finansētu augošos aizsardzības izdevumus. Šī iecere izpelnījās Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča kritiku. 

Bija paredzēts, ka nodokļu politikas revīzijas darba grupa strādās līdz Jāņiem un Finanšu ministrijai jūnija beigās valdībā iesniegtu ziņojumu, kādus nodokļus mainīs un kā. Jau ir izanalizēts uzņēmumu ienākuma nodoklis, un secinājums – līdzšinējā politika bijusi pareiza.

Finanšu ministrs norādīja, ka situācija saistībā ar topošo Latvijas valsts budžetu 2025. gadā ir saspringta. Fiskālā telpa saskaņā ar pašreizējām aplēsēm ir negatīva, un, ja netiks rasti risinājumi, kā to novērst, valdībai var nākties meklēt ietaupījumus miljoniem eiro apmērā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti