Nobela prēmija ekonomikā piešķirta par pētījumiem par labklājības atšķirībām starp valstīm

Šā gada Nobela prēmija ekonomikā piešķirta Daronam Adžemoglu, Saimonam Džonsonam un Džeimsam Robinsonam par pētījumiem par labklājības atšķirībām starp valstīm.

Šie trīs ekonomisti "ir pierādījuši, cik liela nozīme valsts labklājībai ir sabiedrības institūcijām", pirmdien paziņoja Zviedrijas Karaliskās Zinātņu akadēmijas Nobela komiteja.

"Sabiedrības ar vāju tiesiskumu un institūcijām, kas ekspluatē iedzīvotājus, nerada izaugsmi vai pozitīvas pārmaiņas. Laureātu pētījumi palīdz mums saprast, kāpēc,"  uzsvēra komiteja.

"Viens no mūsu laika lielākajiem izaicinājumiem ir samazināt milzīgās ienākumu atšķirības starp valstīm. Laureāti ir pierādījuši sabiedrības institūciju nozīmi šā mērķa sasniegšanā," norādīja  komitejas priekšsēdētājs Jākobs Svensons.

Viņš piebilda, ka šo zinātnieku pētījumi ļāvuši "daudz dziļāk izprast pamatcēloņus, kādēļ valstis cieš neveiksmi vai gūst panākumus".

Turcijas un ASV dubultpilsonis Adžemoglu un Lielbritānijas un ASV dubultpilsonis Džonsons strādā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, bet Lielbritānijas pilsonis Robinsons veic pētījumus Čikāgas Universitātē.

Pērn Nobela prēmija ekonomikā tika piešķirta amerikāņu ekonomistei Klaudijai Goldinai par pētījumiem, kas palīdzējuši izprast sieviešu lomu darba tirgū.

Jau vēstīts, ka pirmdien šī gada Nobela prēmija medicīnā tika piešķirta ASV zinātniekiem Viktoram Embrosam un Gerijam Ravkanam par mikroribonukleīnskābju atklāšanu un to lomas izpēti gēnu regulācijā.

Otrdien tika piešķirta Nobela prēmija fizikā. To ieguvis ASV zinātnieks Džons Hopfīlds un viņa britu-kanādiešu kolēģis Džefrijs Hintons par atklājumiem, kas padarījuši iespējamu mašīnmācīšanos.

Trešdien tika paziņots, ka Nobela prēmija ķīmijā tiek piešķirta amerikāņiem Deividam Beikeram un Džonam Džamperam, kā arī britam Demisam Hasabisam par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā, izmantojot mākslīgo intelektu.

Nobela prēmija literatūrā ceturtdien tika piešķirta dienvidkorejiešu rakstniecei Hanai Kanai, bet pirmdien Nobela Miera prēmiju šogad saņēma atombombardēšanu pārdzīvojušo japāņu organizācija "Nihon Hidankyo", kas pazīstama arī ar nosaukumu "hibakusha".

Prēmijas pasniegšanas ceremonija paredzēta 10. decembrī, tās iedibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti