Ķīnas ekonomikas rādītāji vēsta par lēnāku izaugsmi; jādomā par jauniem pasākumiem

Pirmdien publicētie Ķīnas ekonomikas izaugsmes rādītāji izrādījušies sliktāki, nekā iepriekš ticis prognozēts, kārtējo reizi radot bažas par pasaules otrās lielākās ekonomikas stāvokli un tās nākotni. Ķīnas valdībai būs jādomā par lielāku atbalstu ekonomikai, un Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins norādījis, ka tiekot plānotas "lielas reformas".

Ķīnas ekonomikas rādītāji vēsta par lēnāku izaugsmi; jādomā par jauniem pasākumiem
00:00 / 00:00

Lai veicinātu Ķīnas izaugsmi pēc pandēmijas radītā lielā satricinājuma, Sji Dzjiņpins cenšas likt uzsvaru uz ražošanas un augsto tehnoloģiju nozarēm. Taču šī stratēģija jau saskaras ar nenoteiktību, jo Pekinas tirdzniecības partneri ceļ jaunus šķēršļus Ķīnas precēm. ASV eksprezidents Donalds Tramps draudējis ar jauniem ierobežojumiem, ja viņu atkārtoti ievēlēs.

Ne tikai ASV, bet arī Eiropas Savienība mēģina ierobežot Pekinas piekļuvi sensitīvām tehnoloģijām, kā arī noteikt tarifus, lai aizsargātu savus tirgus no lētām, subsidētām Ķīnas precēm. Tas ir viens no faktoriem, kas bremzē izaugsmi. Bet ne vienīgais.

Ķīnas iekšzemes kopprodukts (IKP) otrajā ceturksnī palielinājās līdz 4,7%, salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš. Un tas ir zemāks par ekonomistu prognozēto 5,1% izaugsmi. Dati liecina, ka ekonomika joprojām turpina saskarties ar grūtībām un izaicinājumiem. Nacionālais statistikas birojs paziņojumā norādīja, ka izaugsmes palēnināšanos otrajā ceturksnī izraisījuši tādi īstermiņa faktori kā ārkārtēji laikapstākļi un lietusgāzes un plūdi.

Taču analītiķi norādīja, ka izaugsmes palēnināšanās iemesls ir tas, ka nekustamā īpašuma sektors kā ekonomikas pīlārs joprojām strauji sarūk un mājokļu cenas krītas.

Cenu kritums jūnijā ir straujākais pēdējo deviņu gadu laikā. Kopš 2021. gada nekustamā īpašuma tirgus straujā lejupslīde ir novedusi pie tā, ka vairāki attīstītāji nepilda saistības, atstājot daudzus būvlaukumus dīkstāvē.

Tas ir mazinājis uzticību šai nozarei, ko Ķīnas mājsaimniecības tradicionāli iecienījuši kā drošu patvērumu saviem ietaupījumiem.

Problēmas nekustamo īpašumu tirgū iedragā patērētāju uzticību. Mazumtirdzniecības apjomi pieauguši vislēnākajā tempā kopš 2022. gada decembra, tādējādi uzsverot iedzīvotāju nevēlēšanos tērēt, neskatoties uz valdības programmu subsidēt un veicināt veco transportlīdzekļu un sadzīves tehnikas nomaiņu.

Dati norāda uz to, ka maijā izziņotā glābšanas pakete īsti nav veicinājusi uzlabojumus nekustamā īpašuma tirgū, kam piekrīt arī ekonomiste Dana Vanga.

"Rādītāji ir pieņemami, ņemot vērā, cik ļoti nekustamo īpašumu tirgus kopš aprīļa ir kritis, bet rādītāji liek vilties. Daudz cilvēki gaidīja pozitīvāku stimula ietekmi, bet saskaņā ar datiem tas nav nostrādājis. Šobrīd lielāko daļu izaugsmes veicina eksports un izskatās, ka patēriņa vājums varētu ilgt visu atlikušo gadu," norādīja Vanga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti