Dienas ziņas

Latvijas karognesēji Parīzes spēlēs būs Tīna Graudiņa un Nauris Miezis

Dienas ziņas

Čellists no Latvijas spēlē NATO samita noslēguma koncertā

Uzpircēji: Mazinās meža velšu lasītāju skaits

Uzpircēji: Mazinās meža velšu lasītāju skaits Latvijā

Čaklākie ogotāji un sēņotāji šajās dienās aktīvi sociālajos medijos dalās ar fotogrāfijām, kur redzami pilni spaiņi ar sēnēm vai meža ogām. Kamēr lasītāji lepojas ar iegūto ražu, uzpircēji stāsta, ka viņu darbs ik gadu ir arvien sarežģītāks, jo mazinās meža velšu lasītāju skaits.    

Meža velšu lasītāji veido savu karti

Valmieriete Krista ar vīru Arni bieži dodas Vidzemes mežos, lai lasītu ogas un sēnes. Valmierieši stāsta, ka gadu laikā viņi pat izveidojuši īpašu lasīšanas sistēmu, lai no meža iznāktu ar pilnākiem groziem.

"Gadiem ejot, cik esam lasījuši ogas un sēnes, esam atzīmējuši "Google maps" šīs vietas, kur arī esam sarindojuši konkrētas ogas vai sēnes, kuras vēlamies lasīt. Piemēram, vai tās ir gailenes, vai tās būtu mellenes vai brūklenāji, un konkrēti katram ir atsevišķas meža vietas," stāstīja Krista Kristīne Kurpa.

Vairumu salasīto ogu un sēņu jaunieši noēd paši vai sasaldē, bet daļa tiek pārdota uzpircējiem.

Meži šogad bagātāki, bet uzpircējiem apjomi sarūk

Šogad meži ir bagātīgāki ar veltēm nekā pērn, tomēr uzpircēju uzņēmējdarbības apjomi sarūk. 

"Diemžēl ar katru gadu mežā gājēju paliek arvien mazāk. Acīmredzot tā meža tauta, kam patīk ogot vai sēņot, tiešām mainās, un jaunā paaudze nav aktīvi mežā gājēji. Varbūt mežā iet, bet ne peļņas nolūkos. Vairāk ko salasīt sev – panašķoties, ielikt uz ziemu saldētavā," sprieda SIA "Cietais rieksts" vadītāja Indra Rode.

Arī zemnieku saimniecības "Kronvalda iela 7" izpilddirektors Juris Ozols atzina: "Pagaidām ļoti švaki. Šur tur, šo to cilvēki savāc, atnes, bet ļoti maz. Mellenes šeit maz, kaut kur Ainažu pusē vairāk. Kurzemē ir labāk."

Uzpircēji norāda, ka šobrīd ir liels pieprasījums pēc meža zemenēm un lācenēm.

"Šīs vajag stipri vairāk. Nu vajag vairāk. Tā ir pirmā oga, kas pēc pārstrādes, notīrīšanas, nogatavināšanas aiziet uzreiz. Tā ir viena no retajām precēm, kur klients nav jāmeklē. Gaidu, un priecātos, ja būtu pēc iespējas vairāk," sacīja Indra Rode.

Šogad agrā raža

Šis gads esot īpašs ar agro ražu – citus gadus ap jūlija vidu darbs uzpircējiem tikai sākās; šogad tas jau rit pilnā sparā. 

"Citus gadus ap šo laiku esam nedaudz iekustējušies un gaidām pirmās mellenes, gailenes, tad šogad pēdējās trīs nedēļās jau liekas, ka sezona iet uz otru galu," stāstīja SIA "Cietais rieksts" vadītāja Indra Rode.

Uzpircēji vidēji par mellenēm maksā no 2 līdz 3 eiro kilogramā. Gailenes – par 3 līdz 4 eiro kilogramā.

Meža velšu lasītāji saviem pircējiem prasa vidēji par vienu eiro vairāk. Uzpircēji no ogām ražo dažāda veida produktus Latvijā, daļa aiziet eksportā.  

"Liekam saldētavā, pēc tam mēs tīrām, attīrām no gružiem, sliktām ogām. Vārdu sakot, iztīrām, safasējam, un viena daļa aiziet Latvijas tirgum un nedaudz mums uz Beļģiju aiziet odziņas," stāstīja Indra Rode.

Meža zinātāji lēš – ja neuznāks ilgstošs sausums, tad ogu un arī sēņu ražai vajadzētu būt labai līdz pat rudenim.  

Vēl par sēnēm un dabu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti