Kremļa opozicionārs Kacs: Latvijas bankas bija galvenā atmazgāšanas platforma nozagtajai Krievijas naudai

Latvijas bankām bija perifēra vieta naudas atmazgāšanas pirmajā stadijā, intervijā LSM+ sacīja Krievijas opozīcijas politiķis Maksims Kacs, komentējot savu pētījumu par Alekseja Navaļnija izveidotā Korupcijas apkarošanas fonda tagadējās vadības un bankas "Probiznesbank" akcionāru saiknēm.

Uz jautājumu, kā tajos laikos, kad izvērtās notikumi ap "Probiznesbank", Krievijas baņķieri uztvēra Latvijas banku sistēmu, Kacs atbildēja, ka "tā bija galvenā atmazgāšanas platforma nozagtajai Krievijas un ne tikai tās naudai, taču Krievijas – ievērojamā pakāpē".

"Par to ir daudz stāstu, tad caur Latviju gāja Russian Laundromat (angļu val. – Krievijas naudas atmazgāšanas mašīna) shēma (desmitiem miljardu dolāru Krievijas naudas atmazgāšana 2010.–2014. gadā, kurā bija iesaistītas arī Latvijas bankas – red.), bija Moldovas shēma. Tajā, manuprāt, arī bija iesaistītas Latvijas bankas.

Latvijas bankās vērsās dažādi Krievijas blēži, kuriem kaut kā, izveidojot viltīgu shēmu, vajadzēja ievadīt naudu finanšu shēmā.

Tā ir naudas atmazgāšanas procesa pirmā stadija," viņš piebilda.

Pēc Kaca teiktā, Krievijas un Lielbritānijas brokeri deva kredītus ārzonu kompānijām, kuras kontrolēja bankas īpašnieki, un ņēma "Probiznesbank" naudu, kas pie viņiem tika izvietota pret ķīlu.

"Kredītā izsniegto naudu vajadzēja izvietot kādā bankā, kas neuzdos liekus jautājumus. Tā bija "Trasta komercbanka" un divas citas Latvijas bankas ["Latvijas Pasta banka" un "Baltikums"]," piebilda Kacs.

Uz jautājumu, vai ar viņu ir sazinājusies kāda no kontrolējošām iestādēm, lūdzot parādīt dokumentus, kas attiecas uz šīm bankām, viņš atbildēja: "Nē, nav sazinājušās. Pieļauju, ka tām šie dokumenti ir. Nedomāju, ka tieši šajā ziņā esam atklājuši kaut ko jaunu."

Komentējot Latvijas pēdas izmeklēšanā, Kacs paskaidroja, ka Latvijas bankas ir tikai neliela perifēra daļa.

"Tā bija vienkārši naudas atmazgāšanas pirmā stadija. Nu, daļēji otrā. Tādēļ visām ārzonu firmām bija atvērti rēķini Latvijas bankās, tās pārsvieda cita citai naudu, izsniedza kredītus, lai radītu ekonomiskās darbības šķitumu… Starp citu, tās reizēm meta naudu arī pretējā virzienā. Nebija tā, ka visa nauda gāja tikai uz vienu pusi. Bija tāds pingpongs. Tā ir noslāņošanas stadija naudas atmazgāšanas procesā, tā ir domāta, lai notiekošo visiem padarītu neskaidru," sacīja Maksims Kacs.

Visu interviju krievu valodā var noskatīties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti