Sprūds rosina dienesta pārbaudi par 183 000 eiro vērtās militarizētās kompozīcijas izbūvi pie Ādažu bāzes

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds 11. oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes "Ādaži". Ministrs uzskata, ka tā ir finansējuma nelietderīga izmantošana. Objekta kopējās izmaksas ir aptuveni 183 000 eiro.

Dienesta pārbaudē vērtēs, kā tika pieņemti lēmumi par projekta idejas īstenošanu, projektēšanas un būvniecības iepirkumu summām un procedūrām, kā arī to izpildes kontroli.

"Iepazīstoties ar projekta ieviešanas un sadārdzinājuma vēsturi, kas sākās 2020. gadā, esmu uzdevis uzsākt dienesta pārbaudi par lēmumu pieņemšanas un lietderīguma izvērtēšanas procesu. Nav pieļaujami tādi finanšu izlietojumi, kas ir saimnieciski nepamatoti. Esmu uzdevis detalizēti izvērtēt lēmumu pieņemšanas procesu un iesniegt konkrētus priekšlikumus, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos," skaidro aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīvie").  

Līdz ar dienesta pārbaudes ierosināšanu aizsardzības ministrs ir uzdevis nozares struktūrvienībām sniegt priekšlikumus, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos. Dienesta pārbaudes izpildes termiņš ir 31. oktobris.

Veca militārā tehnika pie bāzēm – izplatīta prakse

Vai šāds risinājums ar militārās tehnikas izvietošanu uz betona podesta iedzīvotājiem nevar atsaukt negatīvas atmiņas par padomju okupācijas laiku, kad publiskās vietās šādi mēdza izvietot tankus? Aizsardzības ministrijā skaidro, ka militārās tehnikas izvietošana pie militārajām bāzēm ir izplatīta prakse arī citās sabiedroto valstīs, piemēram, Lielbritānijā, ASV, Polijā, Kanādā un Spānijā. Arī Latvija nav izņēmums. Piemēram, pie Gaisa spēku bāzes Lielvārdē atrodas savu laiku nokalpojušas lidmašīnas.

"Šāda prakse simbolizē konkrētas tehnikas nozīmīgumu attiecīgās valsts bruņotajos spēkos, karavīru piederību konkrētam spēka veidam, demonstrē gatavību aizsargāt valsti, kā arī veicina militārās bāzes vizuālās identitātes izveidi," skaidro ministrijā.

Latvijas Universitātes filozofijas un socioloģijas pētnieks Mārtiņš Kaprāns uzsver, ka ar objektu šeit nevajadzētu būt problēmai. Viņš skaidro, ka šāda prakse ir specifiski atbilstoša militārajai kultūrai, un to nebūtu jāuztver kā kaut ko ārkārtēju.

Sprūds rosina dienesta pārbaudi par 183 000 eiro vērtās militarizētās kompozīcijas izbūvi pie Ādažu bāzes
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

"Arī kopumā aizsardzības budžets skaidrs, ka ir prioritāte, bet tajā pašā laikā, jautājums ir, kā uz šī fona izskatās, ka, piemēram, zemessargiem nevar nodrošināt bruņuvestes pilnībā. Skaidrs, ka šis varētu izskatīties nedaudz ar diskutabli – vai šie 183 000 ir atbilstoši," pauž Kaprāns.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs 2020. gada nogalē saņēma Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba lūgumu iekļaut "militarizētās tēlniecības kompozīciju" aizsardzības nozares Būvniecības programmā. Savukārt 2022. gada 14. februārī tika noslēgts līgums un veikta apmaksa par būvprojekta izstrādi 29 690 eiro apmērā. Būvniecības līgums ar AS "R.A.J." 153 325 eiro apmērā tika noslēgts 2023. gada 31. augustā. Šobrīd "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" būvniecība ir pabeigta un notiek objekta pieņemšana ekspluatācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti