Latvijā arvien pieprasītāki pašu audzētie ziedi floristikai

Arvien lielāku popularitāti iegūst Latvijā audzētie grieztie ziedi, kas nonāk floristu rokās. Dienvidkurzemē grieztos ziedus audzē vairākās vietās un, kā saka pašas audzētājas, – tas var būt labs papildu ienākums. Līga Ate Rucavā, kura ikdienā cep kūkas un ada, to sākusi darīt tikai nesen, bet Ligitai Kokainei jau ir lielāka pieredze ziedu audzēšanā. Viņa sadarbojas ar floristiem, kam tad arī pārdod gan dažādas graudzāles, gan ziedus. Īstenots arī Lauku atbalsta dienesta projekts ieceru īstenošanai. Tagad siltumnīcās koši zied puķu zirņi, lauvmutītes un citi krāšņumaugi.

Latvijā arvien pieprasītāki pašu audzētie grieztie ziedi
00:00 / 04:56
Lejuplādēt

Gleznainajā Vārtājas upes ielejā savu sapni par dzīvi laukos sāk piepildīt Ligita Kokaine un viņas ģimene. Nogāzē ganās ne tikai aitas un govis, bet aug arī puķes. Virgas pagasta "Terasēs" viņa sākusi audzēt ziedus, graudzāles un arī citus augus, kas var noderēt dažādiem griezto ziedu pušķiem.

"Tas pamats un iedvesma ir no Erīnas Benzakēnas (Erin Benzakein), viņai ASV ir zīmols "Floret". Tas ir fantastisks darbs, ko viņa dara, kā viņa ir iedvesmojusi citus floristus un ziedu audzētājus. No viņas esmu smēlusies idejas sākotnēji, pirmajā gadā no ASV pasūtīju sēklas, kad to vēl varēja. Gribētos lielāku sēklu šķirņu izvēli Eiropā. Ir diezgan slikta izvēle. Var pasūtīt, bet ir jābūt fitosanitārajam sertifikātam, dārgs pasākums, uz to ir jāiet," saka Kokaine.

Lai dzīvotu laukos, domājuši, ka jāsāk nodarboties ar kaut ko papildus, lai varētu investēt vietas veidošanā, jo māja jāceļ no jauna. Ligita pati strādā Kurzemes plānošanas reģionā un ir projektu vadītāja, taču profesija agronoms–dārzkopis viņai pati devusi priekšā norādes, ko iespējams darīt "Terasēs", vieta arī izskatās pēc tādām kā milzu terasēm ar skaistu skatu. Ligitai vienmēr patikuši grieztie ziedi, mazāk uzrunā puķes podos.

"Tāpēc izdomāju, ka šīs terases varam izmantot šādi. Varbūt tās nav piemērotas lielai lauksaimniecībai, nav ērti apstrādāt, tad nu ar ģimeni kopā pamazām izveidojām ziedu dārzu."

Sezona ilgst no maija līdz pat oktobrim. Ziedi aug gan neapkurināmos siltumnīcu tuneļos, gan dobēs. Ligita savā saimniecībā izaudzē aptuveni 70 dažādus augus un ziedus.

"Piemēram, vasarā ļoti populāras ir graudzāles – dažādu veidu; es audzēju floristiem ne tikai ziedus, bet arī zaļo masu, tas ir tas, uz ko vairāk specializējos."

Vairākas reizes nedēļā izaudzēto viņa nogādā līdz floristiem, kuri jau veido ziedu pušķus.

"Ziedus un zaļumus, kas viņiem vajadzīgi kāzu dekorēšanai, pušķiem, lai viss būtu svaigs un smaržīgs. Es nelietoju arī ķīmijas savā saimniecībā, darbs ir grūts un smags, ir kukaiņi un nezāles. Ir tāds teiciens, ja visu kāds grib apēst, tas nozīmē, ka tev ir veselīgs dārzs."

Dārzā redzami savvaļas burkāni, bet tie jau speciāli sēti un purpura krāsā. Reizēm cilvēki domājot, ka ziedi tāpat vien dārzā izaugot, un nesaprot, kā veidojas izmaksas grieztajiem ziediem, bet, piemēram, puķu zirņi un lauvmutītes aug siltumnīcā, tā tiem veidojas garāki kāti un tos var izmantot pušķos.

"Man patīk izmēģināt, kas der un kas neder. Ziediem ir tā, ka nevari jebkuru, ir jāizvēlas šķirnes, kam ir tie garie kāti, kuras ir stipras, lielām vārpām, nelūst utt."

Pagaidām tas ir papildu ienākums un tikai ar to nodarboties šobrīd vēl nevarētu, saka Ligita, taču jau šobrīd ieguldīts liels darbs un saņemts arī Lauku atbalsta dienesta atbalsts ieceru īstenošanai.

Interese par ziedu audzēšanu pušķiem Latvijā pieaug. No Ligitas iedvesmojas un mācās arī Līga Ate no Rucavas, kura grieztos ziedus sākusi audzēt tikai nesen, bet jau veido pušķus un pārdod ziedus uz vietas savās mājās Rucavā, senajā Ketverču sētā, ko sākuši apdzīvot pirms dažiem gadiem. Vest līdz Liepājai esot neizdevīgi un pārāk tālu.

"Man jau patīk puķes, dārzs ir bijis vienmēr, un puķu dobes ir bijušas vienmēr, laiku pa laikam kāds prasa, nepietiek ar to, kas aug puķu dobēs," saka Ate.

Tā radušās siltumnīcas, kur tagad jau sākušās ziedēt krizantēmas un citas puķes.

"Divus gadus ir lizantes, tās ir tagad pieprasītas. Iet vairāk tās puķes, kas aug arī dobēs – lilijas, rozes, sīkās puķītes, arī flokši ļoti cilvēkiem patīk. Galvenais, lai smaržo. Patīk pašu audzētās puķes, negrib vairs to ievesto rozi uz viena kātiņa," uzskata Ate.

Viņa ziedu pušķu veidošanu apguvusi pašmācības ceļā un skolojoties interneta vidē. Tagad jau pie viņas par ziedu pušķiem interesējas arī no kaimiņu pagastiem. Līga Ate saka, ka labai kabatas naudai sanākot, tāpēc, ja vien ir vietas, kur audzēt, to noteikti laukos varot darīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti