Divās piemājas saimniecībās Valkas novadā konstatē Āfrikas cūku mēri

Divās piemājas saimniecībās Valkas novada Ērğemes pagastā konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums," informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Vienā saimniecībā, kur atklāts Āfrikas cūku mēris, tika turētas divas cūkas, otrā – viena cūka.

Līdz ar to šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts jau sešās mājas cūku novietnēs.

Slimības skartajās novietnēs tiks veikta slimības apkarošana un ierobežošana, kā arī epidemioloģiskā izmeklēšana. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, novietnēs esošās cūkas tiks likvidētas.

Ap Āfrikas cūku mēra skartajām novietnēm tiek noteikta karantīnas zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Karantīnas zonā ir noteikti ierobežojumi cūku un cūku izcelsmes produktu pārvietošanai.

PVD norādīja, ka lielākais drauds mājas cūku veselībai ir meža cūkas, kuru skaits pēdējos gados ir strauji pieaudzis. Šī gada septiņos mēnešos Latvijā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts jau 841 meža cūkai.

PVD aicina mājas cūku turētājus rūpīgi ievērot biodrošības prasības: pēc lauka darbiem un pirms došanās uz kūti obligāti mainīt apģērbu un apavus, nedot cūkām zaļbarību, augļus un dārzeņus no sava dārza, kā arī dezinficēt lauksaimniecības tehnikas ritošās daļas pirms iebraukšanas saimniecībā.

KONTEKSTS:

Pērn Āfrikas cūku mēris skāra kopskaitā astoņas Latvijas saimniecības, taču inficēto cūku skaits bija salīdzinoši neliels – nedaudz virs 250.

Pirmais slimības uzliesmojums Latvijā bija 2014. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti