Pēdējos gados Rīgā uzbūvētas daudzas biroju ēkas; šobrīd jauni projekti apturēti augsto būvniecības izmaksu dēļ

Pēdējo gadu laikā Rīgā aktīvi tika būvētas biroju ēkas. Šogad aprīlī darbu sāka "Novira Plaza" pie dzelzceļa stacijas. Energoefektīvus, modernus A klases birojus piedāvā arī biroju izīrētāji "Verde", "Elemental", "New Hanza", "Skanste City" un citi. Neskatoties uz plašo piedāvājumu, biroju īres cenas nevis samazinās, bet palielinās.

Pēdējos gados Rīgā uzbūvētas daudzas biroju ēkas; šobrīd jauni projekti apturēti augsto būvniecības izmaksu dēļ
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Ints Dālderis stāsta, ka Rīgā visaktīvāk birojus attīsta lietuvieši.

"Aktīvi ir lietuvieši, igauņu attīstītāji, piemēram, "Novira Plaza", kas ir tikko Marijas ielā atvērts, tur tiešām ir igauņu attīstītājs, bet kapitāla fonds, kas finansē, tur ir Lietuvas. Latviešu arhitekti pie tā strādā un latviešu būvkompānijas. Katram attīstītājam biznesa modelis ir atšķirīgs, un liela daļa ir tādi, kas biroja centrus uzbūvē, piepilda ar īrniekiem un pēc tam pārdod tālāk citiem investoriem, kas nodarbojas ar to ilgtermiņa apsaimniekošanu. Ir tādi modeļi, kuros tiešām arī pats attīstītājs būvē vai atjauno un tad arī ilgtermiņā to uztur," klāsta Dālderis.

"Arco Real Estate" Komercplatību pārdošanas un nomas nodaļas vadītājs Ģirts Jansons vērtē, ka piedāvājums biroju nomas tirgū šobrīd ir plašs un piedāvātās platības pārsniedz 100 000 kvadrātmetru.

Telpas aizpildās lēni, jo jauni uzņēmumi Latvijā ienāk retāk nekā kādreiz, daudziem rada bažas karš Ukrainā. Tomēr Baltijā lielākais darījums biroju nomā noticis Rīgā.

"Tehnoloģiju uzņēmums "Tech Mahindra", kas ir no Indijas, un viņi sniedz IT [informācijas tehnoloģiju] pakalpojumus. Par savu lokāciju viņi izvēlējās "Jauno Teiku", un viņiem strādās ap 500 profesionāļu. Birojs, ko viņi iznomāja, ir gandrīz 3700 kvadrātmetru platībā; bet tādi gadījumi ir retums," atzīst Jansons.

Viņš stāsta, ka vietējie uzņēmumi visbiežāk maina telpas no lielākām uz mazākām vai no zemākas klases uz augstākas klases birojiem.

"Starp vietējiem uzņēmumiem pieprasījumi pēc platībām ir vidēji, sākot no 150 līdz pat 400–500 kvadrātmetriem. Cenas būtībā nav mainījušās. A klases birojiem tiek piedāvāta nomas maksa diapazonā no 14 līdz 16 eiro par kvadrātmetru, tad tā arī tiek piedāvāts. Tas pats attiecas arī uz B klases biroju – tās varētu būt robežās no 10 līdz 12 eiro par kvadrātmetru," saka Jansons.

"Skanste City" ir viena no lielākajām biroju ēkām Rīgā ar 50 000 kvadrātmetru platību. To pirms sešiem gadiem nopirka uzņēmums "SG Capital", kas nodarbojas ar ieguldījumiem nekustamā īpašuma fondā, kā investorus piesaistot Baltijas valstu pensiju fondus. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Harijs Švarcs stāsta, ka īres cenas birojos ir augstākas nekā tikko minētās.

"Mums var būt augšējie stāvi kādā biroja mājā, kas var būt 20 un vairāk eiro kvadrātmetrā, un mums tikpat labi var būt kaut kāda atlaide pirmajam nomniekam un viņš var dabūt pat zem 14. Bet, es teiktu, tās cenas ne tikai nekrīt, viņas pat kāpj un tam ir ļoti objektīvs iemesls –

pēdējos gados būvniecības cenas ir kāpušas par 20, 30 un 40%, nomas cenas joprojām krietni atpaliek no šī pieauguma, kas ir bijis būvniecības tirgū," atklāj Švarcs.

Viņš stāsta, ka konkurence īres tirgū veicina plašāku piedāvājumu attīstītāju vidū.

"Mēs domājam par energoefektivitāti, mēs veidojam labāku, foršāku, interesantāku vidi, lai darbiniekiem ir iespējas iziet ārā, lai viņi var organizēt ārā savus pasākumus vai tikšanās. Mēs domājam, kā dažādot viņiem ēdināšanas piedāvājumus un kā radīt citas ērtības, jo mūsdienās, kad ir šis attālinātais darbs, darba devējam ir jādod labie iemesli, kāpēc darbiniekam būtu jānāk uz darbu," teic Švarcs.

Uz laiku apturēta celtniecība "Preses nama kvartālā", kas tiek veidots ap vēsturisko Preses nama ēku un kurā bija plānots izveidot ne tikai biznesa centru, bet arī daudzfunkcionālu atpūtas, sporta, izklaides un kultūras centru un viesnīcu. Bet jaunu biroju būvniecība šobrīd apturēta augsto būvniecības izmaksu dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti