Panorāma

Koalīcijas partneri atbalsta izmaiņas pensiju uzkrājumos

Panorāma

Iesniegti grozījumi valsts uzņēmumu valžu algu iesaldēšanai

Iesniedz iniciatīvu par pensiju otrā līmeņa nesamazināšanu

Saeimā iesniedz teju 18 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu pret izmaiņām pensiju līmeņos

Saeimā pirmdien, 16. septembrī, iesniegti iedzīvotāju paraksti par pensiju otrā līmeņa uzkrājumu nesamazināšanu. Šī ir visstraujāk parakstītā iniciatīva "Manabalss" 13 gadu pastāvēšanas laikā. Arī bankas "Citadele" veiktā aptauja atklāj, ka 77% Latvijas iedzīvotāju ir pret valdības ieceri samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī. Tas atspoguļo šī jautājuma būtiskumu visu strādājošo vidū, jo no šīm pārmaiņām esot atkarīga darbspējīgo iedzīvotāju nākotnes finansiālā labklājība, norāda iniciatīvas autori. Tikmēr politiķi saka – izmaiņas nebūt nav tik nozīmīgas un nākotnes pensijas tās neietekmēšot.

Tik īsā laikā savākt tik daudz iedzīvotāju parakstu ir signāls, ka sabiedrībai jautājums par nākotnes pensiju apmēru ir ārkārtīgi svarīgs, uzsver iniciatīvas par pensiju otrā līmeņa iemaksu saglabāšanu vismaz esošajā apmērā autori un portāla "Manabalss" vadība, nesot mapi ar cilvēku parakstiem uz Saeimu. Mērķis esot nepieļaut, ka valsts budžetu lāpītu uz pensiju uzkrājumu rēķina. 

"Pensiju uzkrājumi veidojas tiem, kas strādā, tiem, kas katru mēnesi saņem algas. Šie ir cilvēki, kas iemaksā naudu pensiju otrajā līmenī, kas viņiem krājas viņu vecumdienām. Ja mēs to iztērēsim tagad, tad viņiem vecumdienās nebūs, no kā dzīvot. Tas skar visus strādājošos. Patiešām visus," akcentē "Indexo" bankas valdes loceklis Artūrs Roze.

Iecerētā nodokļu reforma paredz 1% no otrā pensiju līmeņa pārnest uz pirmo līmeni. Pirmais līmenis balstās uz šodienas strādājošo sociālajām iemaksām, bet tas nav reāls uzkrājums.

Tik ātri vēl neviena iniciatīva iepriekš vajadzīgo parakstu skaitu vēl nav savākusi. 

"Šajā gadījumā ļāvām tai robežai tiešām būt lielākai un savākties, lai būtu pārliecināti, ka tie 10 000 leģitīmie paraksti tiešām ir, jo šī ir no tām iniciatīvām, kura varētu arī būt mobilizējusi Latvijas nepilsoņus, kuru paraksti ir laipni lūgti, bet beigu beigās Saeimas izskatīšanas procesā viņi netiek ņemti vērā," paskaidro platformas "Manabalss.lv" vadītājs Didzis Meļķis.

"Tas ir, no vienas puses, brīnums. No otras puses, tāda skaidra zīme un signāls, arī veids, kā pārliecināties par to, kas patiešām ir svarīgs," norāda Meļķis.

Kā visas sabiedrības iniciatīvas, arī šo sākotnēji izskatīs Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, pēc tam pārvirzot uz atbildīgo Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, ko vada Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"). Viņš ir bijušais finanšu ministrs un esošā finanšu ministra Arvila Ašeradena partijas biedrs. Reirs uzskata, ka nodokļu reformas piedāvājums attiecībā uz pensiju līmeņiem ir pamatots. Tas neparedz kopējo pensiju līmeņa samazinājumu. 

"Ja mēs vēsturiski skatāmies, tad uzkrājumu pieaugums pirmajā līmenī ir, protams, lielāks nekā otrajā līmenī. Jo finanšu krīzes, kas iziet, ļoti samazina šos uzkrājumus.

Ticiet man, ir arī ļoti daudzi eksperti, kuri uzskata, ka vispār viss pensijas uzkrājums ir jātur pirmajā līmenī.

Un tādu nav maz. Līdz ar to valdības piedāvājums par 1% pārcelt, es vēlreiz gribu atgādināt, nevis samazināt, bet pārcelt no otrā līmeņa uz pirmo līmeni, nekādā veidā nākotnes pensijas neietekmēs," uzsver Reirs.

Viena būtiska nianse gan ir – atšķirībā no pirmā līmeņa otrā pensiju līmeņa uzkrājums ir mantojams gadījumos, ja pensijas gadus nesagaida. Šī 1% iemaksu pārnese no otrā pensiju līmeņa uz pirmo plānota, lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos. 

KONTEKSTS:

Lai īstenotu nodokļu reformu, koalīcija cita starpā vienojusies par 1% novirzīšanu no otrā pensiju līmeņa uz pirmo. Finanšu ministrija pauž, ka iemaksu pārnese neradīs zaudējumus iedzīvotājiem,  jo šīs pārnestās iemaksas tiks uzskaitītas un aprēķinātas katra iedzīvotāja individuālajā pensiju kapitālā, tādējādi palielinot prognozējamās nākotnes pensijas apmēru. Tikmēr pretējās domās ir finanšu nozare.

Izmaiņas pensiju līmeņu iemaksās ir daļa no plānotās nodokļu reformas, kuras rezultātā iecerēts uzlabot ap 95% strādājošo finansiālo stāvokli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti