Pasaules 26 nabadzīgāko valstu parādsaistību slogs sasniedz 18 gadu augstāko līmeni

Pasaules 26 nabadzīgāko valstu parādsaistību slogs ir sasniedzis pēdējo 18 gadu augstāko līmeni un tās kļūst arvien neaizsargātākas pret dabas katastrofām un citām krīzēm, teikts jaunākajā Pasaules Bankas ziņojumā.

Pētnieku ziņojumā norādīts, ka, lai gan liela daļa pasaules jau ir atguvusies no Covid-19 pandēmijas radītās krīzes un atsākusi izaugsmi, šo valstu ekonomikas šodien ir vidēji nabadzīgākas, nekā tās bija pirms pandēmijas.

Lielākā daļa Pasaules Bankas pētīto valstu atrodas Subsahāras Āfrikā, piemēram, Etiopija, Čada un Kongo, taču ziņojumā arī iekļauti dati par Afganistānu un Jemenu.

Dati liecina, ka 26 nabadzīgākās ekonomikas, kuru gada ienākumi uz vienu iedzīvotāju nepārsniedz 1145 ASV dolāru, arvien vairāk kļūst atkarīgas no starptautiskās palīdzības un aizdevumiem ar gandrīz nulles procentu likmēm, jo tirgus finansējums lielā mērā ir izsīcis.

Parādsaistības šajās valstīs, kurās dzīvo aptuveni 40% pasaules iedzīvotāju, šobrīd vidēji veido 72% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un teju puse šo valstu nonākušas parādu grūtībās vai ir pakļautas augstam parādu riskam.

Divas trešdaļas šo valstu atrodas bruņota konflikta stāvoklī vai tām ir grūtības uzturēt kārtību institucionālās un sociālās nestabilitātes dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti