Dienas ziņas

Kuldīgai gads UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Ābolu audzētāji: Šogad raža ir laba

Ābolu raža šogad – bagātīga; dažviet sasniegti rekordi

Šogad ābolu raža ir bagātīga, dažviet pat sasniegti rekordi. Audzētāji norāda – lai gan pašmāju āboli garšas, krāsas un izturības ziņā ir ļoti labi, tomēr nereti veikalos tos izkonkurē  no ārzemēm ievesta lētāka prece. Turklāt nereti arī pamanīta negodprātīga attieksme, norādot ābolu izcelsmes valsti.

Dobeles Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis vērtē šī gada ābolu kvalitāti un ražu 12 hektāru plašajā laukā, kurā aug vairāk nekā 1500 ābolu šķirņu.

Dobeles dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis
Dobeles dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis

"Laba raža, jo lielākajā daļā Latvijas tas aukstums un salnas neskādēja. Sliktāk, protams, ir Latvijas austrumu daļā, kur bija aukstums pavasarī tieši pirms ziedēšanas," stāsta Rubauskis.

Lai arī raža ir laba, Latvijas ābolu audzētāji sūrojas par sīvo konkurences cīņu ar ārzemju produkciju.

"Latvijā tiek ievesti no Polijas, var teikt, tādi otrās, trešās šķiras āboli. To, ko viņi nespēj realizēt uz rietumiem, uz dienvidiem no sevis, to viņi pārdod par lētu cenu. Bieži vien tā diemžēl ir tāda utilizācijas cena, kurai klāt nāk tikai transportu izdevumi, līdz ar to Latvijas pircējs – "O, jā, polis izaudzē tik lēti…" Polis vienkārši atveda uz miskasti," vērtē Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.

Šobrīd, kad ir ābolu ražas laiks, to cena ir zema. Nereti ceļu malās redzami kastēs saliktie augļi, lai ņemtu par brīvu vai arī tīmekļu vietnēs tos pārdod par pāris centiem kilogramā.

Tikmēr šķirnes ābolu audzētāji kvalitatīvus un labus deserta ābolus pārdod par vienu līdz diviem eiro  kilogramā.

Problēmas sagādā tas, ka veikalos importa āboli nereti tiek melīgi norādīti kā Latvijā audzēti.

"Zem Latvijas ābolu vārdā tiek tiek tirgoti arī ne Latvijas āboli. Normāli būtu tādiem Latvijā audzētajiem nepārstrādātiem produktiem, kas netiek pārstrādāti, lai viņiem būtu arī izsekojamība līdz audzētājam, līdz saimniecībai. Tātad uz katra iesaiņojuma būtu marķējums ar konkrēto saimniecību," teic Zilvers.  

Latvijas Augļkopju asociācija norāda, ka Latvijā ir tik daudz platību ar āboliem, ka, ja tos atbilstoši visur koptu, varētu visu gadu piedāvāt pašmāju pircējiem daudz dažādu garšu ābolus. Dobeles Dārzkopības institūtā turpina darbu pie jaunu – izturīgu, vēl labākas garšas ābolu šķirnes meklēšanas.

"Šobrīd joprojām tiek testēti diezgan daudzi hibrīdi, ko ir izveidojis selekcionāre Laila Ikase. Pārsvarā to galvenās īpašības ir augsta kvalitāte, tāpat slimību izturība – viens no mūsu galvenajiem selekcijas mērķiem," saka Dobeles Dārzkopības institūta  Ģenētikas un selekcijas nodaļas vadītājs Gunārs Lācis.

Pirms vairākiem gadiem apkopota statistika rādīja, ka gadā laikā katrs iedzīvotājs Latvijā apēd vidēji 14 kilogramus ābolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti