1:1

1:1. Islandes 6. prezidents Gudni Johannesons

1:1

Zīmju valodā. Aktuālā intervija 1:1. Labklājības ministrs Uldis Augulis

1:1. Labklājības ministrs Uldis Augulis

Augulis: Pensionāriem neapliekamo minimumu plāno palielināt līdz 1000 eiro

Pensionāriem neapliekamo minimumu plāno palielināt līdz 1000 eiro mēnesī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Viens pret vienu" pavēstīja labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Piedāvājot nodokļu reformu, bija paredzēts, ka nākamgad pensionāriem neapliekamo minimumu paaugstinās no 500 uz 650 eiro mēnesī. 

Taču Augulis sacīja, ka šo slieksni palielinās vēl – līdz 1000 eiro. Neapliekamā minimuma likme pārskatīta, jo aprēķināts, ka tie pensionāri, kuru ienākumi mēnesī ir vairāk nekā 1100 eiro, varētu jau zaudēt. 

"Nelīdzētu arī 750 eiro lielākajai daļai. Esam panākuši, ka būs 1000 eiro," viņš piebilda. 

Tādējādi necietīs pensionāri, kuriem pensija ir līdz 4000 eiro, norādīja ministrs, balstoties uz Finanšu ministrijas aprēķiniem.

 "Lai nebūtu situācijas, ka pensijas saņēmējs, kas turpina strādāt, izvēlas nestrādāt. Mums maksimāli jācenšas dabūt darba tirgū cilvēkus, kas vēl grib strādāt," uzsvēra Augulis.

Tāpat esot vienošanās no nākamā gada 1. oktobra pilnā apmērā indeksēt pensijas līdz vidējās iemaksu algas slieksnim jeb aptuveni 1360 eiro. Bet šoruden pilnā apmērā indeksēs pensijas līdz 683 eiro, un tas skars vairāk nekā 90% pensionāru.

KONTEKSTS:

Nodokļu reformas piedāvājums paredz no nākamā gada paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu. Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pagaidām nav paredzēts mainīt.

Vislielāko pretestību izraisījis priekšlikums pārnest 1% no iemaksām otrajā pensiju līmenī uz pirmo pensiju līmeni.

Valdība nodokļu reformu un 2025. gada valsts budžeta projektu skatīs šonedēļ, 19. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti