Eiropas Ekonomikas zonas projektos Latvijā arestēta noziedzīgi iegūta manta 2 miljardu eiro apmērā

Latvijas likumsargiem pēdējos gados izdevies noziedzībai konfiscēt miljoniem eiro un novērst miljoniem eiro lielus zaudējumus valstij, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finansētiem projektiem. Septiņos gados apgūti 19 miljoni eiro un ieguldīti gan KNAB, gan policijas, gan robežsardzes stiprināšanā. Par šo naudu beidzot izveidota "Bērna māja".

ES projektā Latvijā arestēta noziedzīgi iegūta manta 2 miljardu eiro apmērā
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu programma "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" ilga septiņu gadus (2014.–2021.), un tās mērķis bija stiprināt spēju ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā. Tāpat vēlējās arī uzlabot dažādu iestāžu sadarbību, lai nodrošinātu, ka ar vardarbībā cietušiem bērniem strādā saudzīgā veidā. Tam ieviesa starptautiski atzītu programmu "Bērna māja".

Kopumā EEZ programma sekmēja sociālās un ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanu starp Latviju un EEZ grantu donorvalstīm – Islandi, Norvēģiju un Lihtenšteinu, kā arī Latvijas divpusējās sadarbības veicināšanu ar donorvalstīm.

Stiprināts KNAB un Valsts policija

Iekšlietu ministrija norāda, ka programmā sasniegti būtiski rezultāti, tai skaitā stiprinātas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) spējas efektīvāk izmeklēt korupcijas gadījumus un saukt pie atbildības korupcijas jomā, piemēram, izveidojot inovatīvu trauksmes celšanas platformu "Ziņo KNAB!", kurā iespējams saņemt atgriezenisko saiti par ziņoto. Tāpat paaugstināta sabiedrības neiecietība pret korupciju, veicot sabiedrības izglītošanu, un citi.

Programmas kopējais investīciju apjoms ir nedaudz vairāk nekā 20 miljoni, no kuriem veiksmīgi izdevies apgūt 19 miljonus. Visiem projektu īstenotājiem ir izdevies sasniegt rezultātus.

Viens no projektu īstenotājiem bija Valsts policija. Kā skaidro Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Grūbis, iegūtais finansējums bija nedaudz vairāk par 8,5 miljoniem eiro.

No tiem gandrīz 6 miljoni ieguldīti Valsts policijas infrastruktūrā, proti, uzlabota darba vide un telpa policijas darbiniekiem, kas strādā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, Kriminālistikas pārvaldē, kā arī Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldē.

"Izmantojām šo iespēju ieguldīt mūsu darbinieku zināšanās, lai veiksmīgi spētu tikt galā ar tā brīža iniciatīvām un izaicinājumiem, proti, gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanu, gan kas attiecas uz akcīzes precēm, gan šo mūsu mediju telpu," skaidro Grūbis.

Trīs gadu laikā akcīzes preču nelikumīgā apritē novērsts zaudējums vairāk nekā 13 miljonu eiro apmērā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jomā trīs gadu laikā uzlikts arests noziedzīgi iegūtai mantai vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā, bet ar tiesas spriedumu konfiscēti vairāk nekā 300 miljoni eiro. Tāpat bijuši panākumi nelegālā audiovizuālā satura ierobežošanā.

Beidzot īsteno arī programmu "Bērna māja"

Vēl nozīmīgs projekts, kas īstenots, pateicoties EEZ programmas finansējumam, ir "Barnahus" jeb "Bērna mājas" modeļa ieviešana, tostarp veiktas arī nozīmīgas izmaiņas likumos, kas nodrošina saudzīgu pieeju vardarbībā cietušajiem bērniem un viņu tuviniekiem noziegumu izmeklēšanas procesā.

Bērnu aizsardzības centra "Bērna mājas" vadītāja Laura Lediņa norāda, ka projekta laikā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, kur atrodas "Bērna māja", ir renovētas telpas ar jaunāko medicīnisko aprīkojumu, kur vienlaikus notiek gan pratināšanas, gan arī bērnam iespējams gūt medicīnisko un psiholoģisko palīdzību.

""Bērna māja" durvis vēra pagājušā gada decembrī, tātad mums nav vēl pat gadiņš, ar ko palepoties. Šajā periodā mūsu programmā ir uzņemts simtais bērns.

Līdz ar to šķiet, ka šis pakalpojums ir guvis atsaucību arī speciālistu vidū un viņi novērtē, arī no bērniem un viņu vecākiem saņemam atsauksmes par to, kā viņi jūtās šajās telpās un, es ceru, ka viņiem nav, ar ko salīdzināt, ka šī ir viņu pirmā pieredze, saskaroties ar tiesībsargājošo sistēmu. Atsauksmes ir ļoti labas arī no speciālistu puses," stāsta Lediņa.

Tāpat nozīmīga projekta daļa ir Valsts ieņēmumu dienestam, kas par vairāk nekā 2,5 miljoniem aptuveni 3,5 gadu laikā veica Terehovas  robežkontroles punkta modernizāciju, personāla apmācību un arī labiekārtoja Rēzeknē esošo Kinoloģijas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti