Panorāma

Plāno vienotu kvalifikācijas eksāmenu jaunajiem pedagogiem

Panorāma

Panorāma

Liepājas ostā ražos ilgtspējīgu aviācijas degvielu

Liepājas ostā ražos atjaunojamo aviācijas degvielu

No vēja un saules enerģijas saražots ūdeņradis un emitētie CO2 izmeši kā izejviela atjaunojamas aviācijas degvielas ražošanai. Šāds projekts tuvāko gadu laikā tiks realizēts Liepājas ostā, un tā īstenošanai Latvijā investīcijas veiks viena no vadošajām ASV kompānijām projektēšanas inženiertehnisko risinājumu jomā "KBR".

To paredz pirmais parakstītais sadarbības līgums vērienīgās Latvijas tirdzniecības misijas uz ASV ietvaros, ko organizē Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Pirmais pieturas punkts bija Hjūstona, kur bāzējas daudzi pasaules līmeņa enerģētikas uzņēmumi. Un ar vienu no tādiem – uzņēmumu "KBR" – memorandu parakstīja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums "GI Termināls". Saskaņā ar vienošanos "KBR" piedāvās patentētu inženiertehnisko risinājumu un aprīkojumu atjaunojamās aviācijas degvielas ražotnes un CO2 eksporta termināļa būvniecībai Liepājas ostā.

"Šis, protams, ir ilgāka darba rezultāts, ko mēs esam veikuši visus iepriekšējos mēnešus arī Latvijā.

LIAA diskutēja Stratēģisko investīciju padomē par regulējumu izmaiņu, kas svarīgi tieši SAF jeb ilgtspējīgas aviācijas degvielas ražošanai Latvijā, CO2 piesaistē, ūdeņraža piesaistē un vēja parku attīstībai Latvijā. Tas ir komplekss jautājums. Bet saliekot šo komplektu kopā, mēs arī redzam šos rezultātus, kas ir," stāstīja LIAA direktors Raivis Bremšmits.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) norādīja, ka "KBR" ienākšana ir milzīgs solis Latvijas enerģētikas sektoram. "Tieši tās ir nepieciešamās tehnoloģijas, lai mēs varētu attīstīt ilgtspējīgas aviācijas degvielas ražošanas biznesu tieši šeit, Latvijā. Bez šīm tehnoloģijām tas vienkārši nav iespējams. Šodien parakstītais memorands arī paredz plašākas tehnoloģijas izmantošanas iespējas, kā tas ir bijis līdz šim," norādīja ministrs.

Kompānijai "KBR" kopumā ir 20 patentētas tehnoloģijas, kā efektīvi pārstrādāt tādus fosilos resursus kā CO2, un šis būs viņu pirmais projekts Baltijas reģionā. Projektu Liepājā plānots īstenot līdz 2030. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti