250 eiro vietā vairs tikai 130. Neskaidrības ar invaliditātes un vecuma pensijas pielīdzināšanu

No 250 eiro invaliditātes pensijas uz 130 eiro vecuma pensiju – tā samazinājusies kādas sievietes pensija, kad viņai, sasniedzot pensijas vecumu, invaliditātes pensijas vietā piešķīra vecuma pensiju. Lai gan Latvijā parasti vecuma pensiju pielīdzina invaliditātes pensijai, sievietei tas esot atteikts. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā skaidroja, ka tādi gadījumi var būt, un iemesli ir vairāki.

Jaunākie dati liecina, ka Latvijā invaliditātes pensiju saņem 76 583 cilvēki, un tās summa vidēji ir 300 eiro. Savukārt vecuma pensiju saņem 435 455 cilvēki – tās vidējā summa ir 570 eiro.

Neskaidrības ar pensiju radušās kādai sievietei vārdā Aija. Viņai ir 2. grupas invaliditāte. Jau daudzus gadus Aija saņēmusi invaliditātes pensiju 250 eiro apmērā, bet šogad viņai apritējuši 64 gadi, kas nozīmē, ka ir pienākusi arī vecuma pensija.

"Es zvanīju uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA), un man tur saka, ka "nē, tā pienākas un tā tas ir", bet es jautāju, "kā var izdzīvot ar 130 eiro, ja viņai vajag zāles un viņa ir cilvēks ar invaliditāti?" Tā jau ir tā problēma – 250 eiro jau bija diezgan maz," sacīja Aijas brālis Laimonis.

Latvijā, sasniedzot pensijas vecumu, maksā vienu – vecuma – pensiju. Ja līdz tam saņemta invaliditātes pensija, to izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai.

Ja invaliditātes pensija ir lielāka par aprēķināto vecuma pensiju, piešķir vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā.

Tāpēc vecuma pensija nevar būt mazāka par iepriekš saņemto invaliditātes pensiju. Tas izriet no likuma "Par valsts pensijām".

Tiesa, Laimoņa māsa ir nonākusi situācijā, kur viņas aprēķinātā vecuma pensija būs tikai 130 eiro, kas ir par 120 eiro mazāk nekā iepriekš saņemtā invaliditātes pensija.

"Pielīdzināšanu viņi man neapsolīja. Viņi teica, ka "nu, neko darīt". Es tā kā nedaudz pārmetu, sakot, ka "nu, ko tad viņai darīt?", un tad viņi atteica, ka padomās. Nu, diezgan tāda asa saruna bija. Saprotu, ka viņi ir noslogoti, bet mums jau ir jāsaprot cilvēka stāvoklis – ja neviens par viņu neiestāsies, pati viņa arī nevar par sevi iestāties, tad kā būs? Tā arī dzīvos ar 130 eiro," sprieda Laimonis.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītājs Ivars Balodis uzskata, ka, visticamāk, ir noticis pārpratums vai kādas nesaskaņas, taču šādai situācijai nevajadzētu rasties:

"Līdz šim šī situācija ir bijusi salīdzinoši vienkārša un cilvēkus ar invaliditāti arī atbalstoša.

Ja pienāk laiks vecuma pensijai pēc gadiem, tad parasti arī VSAA piedāvā to pensiju, kas ir lielāka un cilvēkiem izdevīgāka, saglabājot arī šo invaliditātes statusu, kas arī pietiekami daudz pakalpojumus padara pieejamākus. Tas, ko mēs no apvienības "Apeirons" arī mēģinām rekomendēt – nekad nepaļauties uz to, ka tu piezvani un kāds tev kaut ko pasaka, varbūt neiedziļinoties situācijā. Pirmkārt, ir jāraksta oficiāls iesniegums un jāgaida oficiāla atbilde. Ja šī atbilde tevi neapmierina, droši vien ir arī kaut kādi citi ceļi – var griezties nevalstiskā organizācijā un meklēt atbalstu vai griezties pie tiesībsarga."

VSAA: Ir gadījumi, kad pensija var samazināties

Ir gadījumi, kad pensijas apmēru var samazināt, bet vairumam cilvēku ar invaliditāti vecuma pensiju piešķir tādā pašā apmērā kā invaliditātes pensija, skaidroja VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Evita Garā, norādot, ka, iespējams, Aijai vēl nav piešķirta galīgā pensija, un pašlaik viņa saņem avansa izmaksu, kamēr tiek gaidīta kāda papildu informācija. Lai cilvēkam būtu iztikas līdzekļi, tiek izmaksāts tas, kas ir iespējams.

"Jā, pensija varētu samazināties un nesaglabāties invaliditātes pensijas apmēros vairākos gadījumos, tas ir, – invaliditāte ir beigusies, otrs variants ir, ka tagad, pieprasot vecuma pensiju un izvēloties mūža polisi iegādāties, saglabātais apmērs tiek samazināts par iegādātās mūža polises apmēru. Un var būt arī situācija, ka samazinās stāžs. Ja invaliditātes pensija, piemēram, noteikta par 20 gadiem, un tagad secināts, ka šo 20 gadu vietā vairs nav, jo kāda no valstīm ir paņēmusi stāžu, kas bija savulaik invaliditātes pensijā, tad mēs nesaglabājam vairs iepriekš saņemto invaliditātes pensijas apmēru."

Ja ir radušās kādas neskaidrības par pensijas saņemšanu, cilvēkus aicina vērsties VSAA, apmeklējot to klātienē vai iesniedzot oficiālu iesniegumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti