Latvijā kopā ar tehnoloģiju gigantu «Meta» plāno izveidot Eiropā pirmo mākslīgā intelekta izcilības centru

"Facebook", "Instagram", "WhatsApp" un citi pasaules lieluzņēmumi, kurus pārvalda tehnoloģiju kompānija "Meta", Latvijā plāno izveidot mākslīgā intelekta izcilības centru. Eiropā tas būtu pirmais tāds centrs. Tā paziņoja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība), kurš ceturtdien, 17. oktobrī, tikās ar kompānijas "Meta" pārstāvi.

Latvijā plāno būtiski attīstīt mākslīgo intelektu. Tā attīstībā palīdzības roku varētu dot lielo uzņēmumu "Facebook", "Instagram" un citu kompāniju speciālisti. Mērķis – Latvijā izveidot mākslīgā intelekta izcilības centru.

Ekonomikas ministrs to raksturo kā centrālo vietu, kur koncentrēsies zināšanas, kompetence tieši mākslīgā intelekta jomā.

Centrs, viņaprāt, būs kā dzinējspēks tehnoloģiju attīstībai Latvijā un arī ārpus tās. Tā būšot zināšanu bāze, kur pēc padomiem varēs vērsties gan valsts institūcijas, gan privātuzņēmumi.

Valainis minēja – ja šodien uzdodam jautājumu, ko varam darīt mākslīgā intelekta jomā, lai uzlabotu savu produktivitāti, tad galvenais jautājums – pie kā vērsties. Atbildes, protams, var meklēt interneta resursos. Bet attīstība notiks aktīvāk, ja pastāvēs institūcija, kas būs kompetenta dot pareizo virzienu, iesaistot arī universitāšu speciālistus, kas var informēt par tiem pakalpojumiem, kas pasaulē jau ir pieejami.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

"Mēs šobrīd redzam, pa Sanfrancisko braukā pašbraucošās mašīnas, un tur ir nevis piecas vai 10, bet tūkstošiem mašīnu, kurām nav šoferu. Tās ir tās tehnoloģijas, tie ir tie risinājumi, kas to ir panākušas. Eiropā nav neviena valsts, kur kaut kas tāds notiktu. Tā ka tas ir ne tikai Latvijas, tas ir Eiropas Savienības kopējs izaicinājums. Bet mēs varam būt arī kaut kādi celmlauži šajā jomā un nākt ar kaut kādiem daudz atvērtākiem priekšlikumiem, kādā veidā šo situāciju mainīt," pauda ekonomikas ministrs.

Kāpēc pasaules tehnoloģiju milzum lielais uzņēmums mākslīgā intelekta centru vēlas izveidot tieši Latvijā? Tas bija viens no pirmajiem jautājumiem, ko žurnālisti uzdeva "Metas" pārstāvei, kura teica, ka kompānija skatās arī uz citām valstīm. Viņi uzskatot, ka mākslīgais intelekts jāattīsta ne tikai Latvijā, bet kopumā Eiropas Savienībā.

"Metas" Reģionālās publiskās politikas vadītāja Vitnija Saldava
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

"Nevienai tehnoloģijai nav lielāka potenciāla Eiropas konkurētspējas veicināšanai kā mākslīgajam intelektam, un Eiropa nevar atļauties palaist garām šo iespēju.

Tāpēc mums Eiropā ir vajadzīga inovāciju atbalstoša pieeja, lai Eiropas perspektīvu varētu iekļaut atvērtā pirmkoda mākslīgā intelekta modeļos. Lai nodrošinātu eiropiešus ar tāda paša līmeņa jaunākajām mākslīgā intelekta tehnoloģijām kā pārējo pasauli, mums bija jāpieņem grūts lēmums neizlaist mūsu atvērtā pirmkoda multimodālo lielo valodas modeli Eiropas Savienībā, jo Eiropas Datu pārvaldes regulatori lūdza apturēt tā apmācību uz Eiropas lietotāju publiskajiem datiem. Mēs nevēlētos izlaist tādus modeļus, kuriem trūkst tādu salīdzinoši nelielu valstu un valodu kultūras un vēsturiskās bagātības kā latviešu," pauda "Metas" Reģionālās publiskās politikas vadītāja Vitnija Saldava.

Centru varētu izveidot divu mēnešu laikā. Precīzu tam nepieciešamo finansējumu Valainis nevēlējās saukt, vien minot, ka to plāno izveidot no esošā valsts budžeta. Vajadzēšot saprast, cik daudz cilvēku sākumā strādās. Ministrs nedomājot, ka tie būs lieli tēriņi. Uz jautājumu, kur atrodas Latvijai tuvākais tāds centrs, Valainis atbildēja, ka skatījušies piemērus Japānā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti