Dienas ziņas

Cilvēku tirdzniecība – gan Marokā, gan tepat Latvijā

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Uzņēmēji gaida vienkāršākus noteikumus elektroenerģijas tirgū

Uzņēmēji gaida vienkāršākus noteikumus elektroenerģijas tirgū

"Saules cunami" – tā pašreizējo situāciju enerģētikas jomā Latvijā raksturo eksperti. Tirgū ir straujš izmaksu kritums, valda liela konkurence. Lai paplašinātu lietotāju iespējas elektroenerģijas tirgū, Saeimas komisijās iesniegti  jauni likuma grozījumi. Uz tiem cer arī uzņēmēji, kuri vēlas mazāk birokrātijas un vieglākus ceļus elektrības ražošanai un arī izmantošanai.

Nesen Latgalē atklāts kārtējais saules paneļu parks, un uzņēmēji cer, ka tas samazinās elektrības izmaksu slogu. Vienam no valstī lielākajiem uzņēmumiem šis jau ir ceturtais.

"Attīstība norit strauji, taču vēlamies, lai tā norit līdzsvarotāk, lai veidotos sinerģija starp patēriņu un ražošanu, jo diemžēl saules enerģija kā ražošanas veids ir ārkārtīgi nestabils," pauda Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Irbe (Zaļo un Zemnieku savienība).

Šajā parkā uzstādīti 3600 saules paneļi ar kopējo jaudu 2000 kilovati.

"Mēs esam energoietilpīgs uzņēmums. Visas iekārtas patērē elektrību. Kad elektrības cenas bija augstas, mēs to izjutām," atzina SIA "Verems" valdes priekšsēdētāja Zinaīda Lovnika.

Problēmas uzņēmējiem sagādā fakts, ka saražoto enerģiju nav vienkārši pieslēgt tīklam, kur jau rezervēts liels jaudas apjoms.

Tā ir jauda, kuru pieteikuši ražotāji, kas šobrīd ir tikai attīstības posmā.

Enerģētikas eksperts Gatis Ābele vērtēja, ka

"rezervēto jaudu tirgū ir situācija kā saulainā rudens nogalē uz Siguldas šosejas, kad visi grib redzēt zelta rudeni, bet visi stāv milzīgā korķī un neviens uz priekšu nekustas".

Saeimas komisijās nodoti grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz stiprināt lietotāju tiesības un paplašināt viņu iespējas elektroenerģijas tirgū.

Tie "atvieglos birokrātiskos šķēršļus, saskaņošanu un kļūs par pamatu jaunai izaugsmei, lai veiksmīgi sadarbotos elektroenerģijas ražotāji", norādīja Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Irbe.

Projekts paredz samazināt elektroenerģijas sadales sistēmas operatoru izmaksas nākotnē, administratīvo slogu, kā arī visiem sadales sistēmas operatoriem līdz 2026. gada beigām būs jānodrošina viedā uzskaite.

Kopējā jauda, ko šobrīd Latvijā saražo tikai saules parki, ir gandrīz 600 megavati.  Lielākas jaudas potenciāli varētu samazināt elektrības cenas.

"Mums nopietni dienas laikā pieaugs svārstības. Mēs jau tagad redzam, ka ir no 0 un negatīvām cenām, līdz pēcpusdienā šis cenu līmenis sasniedzis 20 [centi par kilovatstundu] un augstāk," skaidroja Gatis Ābele.

Šogad īpaši saulainās dienās saules enerģijas daļa varētu būt pārsniegusi jau 30%. Vidēji gadā saules enerģijas daļa kopējā patēriņā sasniedz jau 10%, ieskaitot saules enerģijas importu no citām kaimiņvalstīm. Elektrības vidējais dienas patēriņš Latvijā šobrīd ir aptuveni 20 gigavatstundas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti